Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Ароматизаторите в електронните цигари вредят на здравето

Ароматизаторите в електронните цигари вредят на здравето

Ароматизаторите в електронните цигари вредят на здравето - изображение

Добавянето на аромати към електронната цигара може да облекчава нивото на стрес, но да вреди на белите кръвни клетки. До този извод достигнали американски изследователи, които проучили влиянието на изпаряващите се вкусови добавки върху здравето ни.

Естествените химикали като канелен алдехид, ацетоин, ортованилин и малтол придават на канелата, маслото, ванилията и карамела характерните им вкусове. Хората от векове ги поемат с храната без доказателства за вреден ефект. Затова малцина поставят под въпрос дали вдишването на същите съединения на пара може да е причина за безпокойство.

Експертите намират подозрителна връзка между ароматизиращи химикали като диацетил и респираторни заболявания от рода на бронхит, което е потенциал за възникване на сериозни здравословни проблеми.

За да проучат въпроса, учените от Медицинския център към Университета в Рочестър, САЩ, подложили бели кръвни клетки – моноцити, на въздействието на 7 често срещани аромати, които се използват в електронните цигари. Целта им била да открият признаци на оксидативен стрес.

Специалистите установили, че ароматизиращите вещества произвеждат съединения, наречени реактивни кислородни видове. За тях е известно, че увреждат клетъчните структури, когато са в достатъчно високи концентрации.

Белите кръвни клетки, които са изложени на въздействието на ароматизаторите, излъчват сигнализиращ протеин – интерлевкин 8. Неговата концентрация се увеличава в съответствие с получената доза от ароматизиращото вещество.

Протеинът действа като химическа аларма за другите имунни клетки, като ги кара да се разположат там, където има инфекция или клетъчно увреждане. Това означава, че клетките реагират на ароматизиращото вещество и ги разпознават като опасни.

Разглеждайки жизнеспособността на клетките, докато са изложени на различните ароматизиращи добавки, учените установили, че някои от тях са по-токсични от други. Но в комбинация веществата нанесли реални щети.

Канела, ванилия и ароматизиращи масла са най-токсичните, но нашите изследвания показват, че смесването на аромати в течността за електронната цигара води до най-много вреда в белите кръвни клетки“, казва токсикологът Тиванка Мутумалаге.

Учените са на мнение, че това научно откритие показва, че течните аромати, прибавяни в електронните цигари, трябва да бъдат регулирани и да съдържат подробно описание на всички съставки. В момента те не се контролират, а привлекателните имена на аромати, назовавани на бонбони, сладкиши, канелени ролца и мистични миксове привличат младите потребители.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: https://ecigarettereviewed.com/

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноПроизводителиСоциални грижиИсторияНормативни актовеИзследванияЛеченияЗдравни съветиСнимкиАлт. медицинаЛайфстайлСтатистически проучванияАнкети