Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Безплодието може да е причина за малък риск от развиването на рак

Безплодието може да е причина за малък риск от развиването на рак

Безплодието може да е причина за малък риск от развиването на рак - изображение

Жените, страдащи от безплодие, могат да развият рак по-често от тези без проблеми със зачеването. Това показва проучване, проведено в САЩ и публикувано в Human Reproduction. Изследователи от Станфордския университет използвали данни от здравни застрахователни искове, за да получат достатъчно голям брой по-значителни резултати, тъй като ракът сред жените преди менопауза е рядко срещан.

Ръководителят на проучването д-р Гаятри Муругапан коментира, че екипът й не може да каже какво води до увеличаването, макар и минимално с 2%, на риска от рак. „Може да се окаже самото безплодие, причините за него или лечението му. Знаем само, че има връзка между тях и се надяваме в бъдеще да разберем защо нефертилните жени са изложени на по-висока опасност“, казва специалистът.

Д-р Муругапан и колегите й анализирали данните от 64 345 дами, които били диагностицирани като безплодни. За сравнителна база послужили 3 128 285 жени, които нямали проблеми със зачеването и които търсят само рутинна гинекологична помощ. Представителките на нежния пол били на 30 години и били проследени 4 г.

По време на този период имало 1310 случая на рак при безплодните жени и 53 116 сред контролната група, в която били способните да имат деца. Най-често срещаното онкологично заболяване бил ракът на гърдата и в двете групи. След като отчели фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, като тютюнопушене, затлъстяване, образование, възраст и репродуктивна възраст, учените открили, че безплодните дами имали общо 18% по-висок риск от развитие на рак в сравнение с контролната група. Абсолютният риск бил 2% за разлика от 1,7% при фертилните дами.

„Ниската обща заболеваемост от рак сред тези жени показва, че една от 49 нефертилни представителки на нежния пол би развила рак през периода на проследяване в сравнение с една от 59 способни да заченат жени“, коментира Майкъл Айзенбърг от университета в Станфорд.

Изследователите открили, че раждането на дете дава известна защита на жените в двете групи. Сред дамите с проблеми в забременяването 22 024 (34%) родили бебе през проучвания период срещу 626 532 (20%) от контролната група. Абсолютният риск от онкологично заболяване бил една от 56 жени за нефертилните и една от 86 при фертилните.

С оглед на опасността от конкретни ракови болести учените открили малко по-висок риск от хормонално-провокирани онкозаболявания на яйчниците и матката сред безплодните жени. Също така имало малко по-висок риск и за рак, който не е провокиран от хормоните - срещали се левкемия, тумори на щитовидната жлеза, на жлъчния мехур, на белия и черния дроб.

Едни от ограниченията на изследването са възрастта на жените и краткият период на проследяване. Други може да са търсенето на лечение извън американската застрахователна система, както и незнанието на някои от дамите, че не могат да заченат заради използването на контрацептиви например.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: dietdoctor.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаСоциални грижиАлт. медицинаНовиниИсторияЗдравни съветиЗдравни проблемиИнтервютаОрганизацииСнимкиСпециалистиИзследванияЛеченияЗаведенияЛайфстайлПатологияФизиологияАнкетиНормативни актовеКлинични пътеки