Начало Здравна медиа Любопитно Екология Биогоривата намаляват със 70% изхвърлените твърди частици в атмосферата

Биогоривата намаляват със 70% изхвърлените твърди частици в атмосферата

Биогоривата намаляват със 70% изхвърлените твърди частици в атмосферата - изображение

Самолети, които да се задвижват от биогориво и керосин ще намалят с близо 70% изхвърлените твърди частици в атмосферата. Това показва ново изследване на американската космическа агенция НАСА.

С помощта на дрон, специалистите са искали да измерят видовете газове и изхвърлените частици. В изследването устройството е насочено директно срещу газовете, изхвърлени от голям самолет.

"Твърдите частици служат като ядра за кондензиране на водна пара при доста студена атмосфера, както и за образуването на самолетни дири. Тези следи и последващо образуващите се облаци имат затоплящ ефект върху земния климат. Разбирането е, че този ефект има доста по-голямо значение от изпускания въглероден диокис въобще", обяснява Ричард Мур от изследователския център Лангли на НАСА.

Всички изследвания досега са били правени от наземни тестове, при които самолетите са били кацнали, а са работили единствено двигателите. Но екипът на Мур е целял да установи какво се случва на близо 10 000 м. надморска височина, където налягането и температурата на въздуха са доста по-ниски.

В изследването е използвано реактивно гориво с пропорция 1:1  биогориво от рапицово масло и керосин. Измервания са направени и на двигателите и на височина от 91 м. и 32 км. Следяло се е за големината на оставените следи. Тестът е бил насочен върху така наречения "режим, богат на сажди".

Установено е, че при намаляване на концентрацията на черния въглерод, се намалява и концентрацията на ледените кристали. Това може да бъде добър вариант за ограничаване на последствията за климата от авиацията.

"Логично е да се очаква чрез увеличаване на пропорциите на биогоривото да се постигнат още по-добри резултати, но поради инфраструктурни и инженерни причини това е трудно да се получи", коментира д-р Мур.

"Биогоривата произхождат от различни източници и имат по-ниска концентрация на химични съединения, които са обичайни за самолетите. Това е от важно значение за съвместимостта на традиционните авиационни горивни системи. Ако се промени изцяло композицията на горивото, някои стари горивни системи няма да могат да работят и да се задействат по първоначален замисъл", допълва Ричард Мур.

От НАСА уточниха, че тече разработката на експериментален самолет, които да демонстрира свръхзвуков полет с биогориво.

Самолетната индустрия вече се е насочила към повишаване на икономичността и към търсенето на алтернативни горива, които да изхвърлят по-малко твърди частици в атмосферата.

Проучването е публикувано в Nature.

По статичта работи: Велина Неделчева
Снимка: Taringa!

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиБотаникаСнимкиРецептиХранене при...Организации