Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Бременност и разширени вени

Бременност и разширени вени

Бременност и разширени вени - изображение
   Бременността и раждането са едни от най-вълнуващите и щастливи събития в живота на жената. За съжаление бременността натоварва по няколко различни начина венозната система. На първо място повишените нива на женските полови хормони (естрогени и прогестерон) повишават налягането във венозните съдове чрез отваряне на директни връзки между тях и артериолите; променя се еластичността на тъканите, което благоприятства развитието на разширените вени. Повишава се съсирваемостта на кръвта чрез повишаване на нивата на някои съсирващи фактори в женския организъм. Към края на бременността механично влияние оказва и тежестта на матката, която оказва натиск върху вените в таза и ги притиска.

  При много жени развитите до този момент разширени вени се разширяват още повече по време на бременността, като увеличават размерите си и обхващат нови вени по съседство. Увеличават се и оплакванията на пациентките - чувство за тежест в краката, парене, болки, нощни крампи, отоци.

  По-рядко може да се стигне и до зачервяване, уплътняване и силна болезненост на разширените вени, което е израз на тромбоза и възпаление в тях - повърхностен тромбофлебит. Може да се появи оток и болезненост в подбедрицата и бедрото, което може да бъде израз на тромбоза на дълбоките вени на краката - флеботромбоза.

  При жени с разширени вени, след установяване на бременност, е необходимо да се спазва определен режим - при покой краката да се поставят малко по-високо от нивото на гръдния кош. През деня е уместно да се носят еластични компресивни чорапи или специални чорапогащници за бременни с разширение в предната част, за да не се притиска коремът. Движението, гимнастиката и несъстезателният спорт за здраве са много полезни. Бременните жени трябва да се хранят балансирано, да избягват запека и да приемат достатъчно течности, особено през горещите летни месеци.

  Обикновено не се налага приложението на лекарствени средства (освен при случаите на тромбофлебит или флеботромбоза). При някои жени с вродена или придобита повишена съсирваемост на кръвта (тромбофилия) се налага приложението на противосъсирващи лекарства инжекционно и/или ацетизал през време на цялата бременност, за да се избегнат тромбози във вените на крайниците или в плацентата.

  След забременяване всички жени с разширени вени, преживели в миналото тромбофлебити, флеботромбози или белодробна емболия или жени с установена тромбофилия, е необходимо да потърсят своя общопрактикуващ лекар, който да ги насочи за преглед към ангиолог или съдов хирург. Те ще определят рисковете от усложнение на венозното заболяване и ще препоръчат правилно лечение или профилактика. В навлизането на 9-ия месец на бременността е необходим още един преглед с оглед поведение по време на раждането. За пациентките с венозни заболявания раждането по естествен път е по-физиологично. Необходимо е по време и след раждането да се носят еластични чорапи, максимално бързо родилката да се раздвижи и при необходимост до се провежда профилактика с противосъсирващи лекарства.

  При бременните жени и кърмачките е противопоказано приемането на антикоагуланти през устата, тъй като това лекарство преминава през плацентата и в кърмата и може да увреди плода или кърмачето.

  При всички жени, които планират желана бременност и имат разширени вени на краката, е уместно да се обсъди оперативното им премахване (чрез операция или чрез лазерно влакно или радиофреквентен катетър) преди бременността. Така ще се избегнат оплакванията от разширените вени през бременността и след раждането.

Д-р Асен Драмов, главен асистент към сектор "Ангиология" в Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница

За Framar.bg:

Още по темата:

2.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитноЗдравни проблемиНовиниБотаникаСпортЛеченияКлинични пътекиИсторияСпециалистиЛайфстайлСнимкиПсихологияСоциални грижиНаучни публикацииМедицински изследванияФизиологияНормативни актовеПроизводителиИнтервютаХранене при...