Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Вижте кой е действителният виновник за йо-йо ефекта след диети

Вижте кой е действителният виновник за йо-йо ефекта след диети

Вижте кой е действителният виновник за йо-йо ефекта след диети - изображение

При голям процент от хората, които се стремят да понижат теглото си, се наблюдава един и същи феномен, известен като йо-йо ефект. Килограмите, свалени по време на различни диети, след това се натрупват обратно, а много често дори се увеличават. Масово разпространено схващане е, че този ефект се дължи на неправилното захранване след диета и неспособност на хората да задържат здравословния режим на хранене с по-малки количества.

Експерти от Научния институт на Израел обаче смятат, действителният виновник за йо-йо ефекта е колониите от микроорганизми, които живеят в червата и стомаха. Екипът е изследвал микробиомния състав на мишки след подлагането им на диетичен режим. Резултатите показали големи изменения и липси, които се задържали няколко месеца след края на диетата. По време на ограничението драстично спаднало нивото на флавоноиди. Това са вид растителни метаболити, които спомагат разграждането на храната и действат антиоксидантно и противовъзпалително. Те отсъствали дълго след нормализиране на храненето.

След тази част от експеримента учените провели и друга – подложили същите мишки на високомасна диета, вследствие те натрупали скоростно килограми - много по-бързо от нормалното. За да потвърдят хипотезата си, че това се дължи на микробиологичния състав, учените го тествали други мишки, които до момента не били подлагани на диети, нито са били с наднормено тегло. И при тях резултатите били същите. 
Макар и да не са съвсем сигурни коя от установените липси във флората на стомаха след диета допринася най-много за йо-йо ефекта, учените са убедени, че резултатите от изследването им важат и за хората.

"Сами по себе си микробите не връщат килограмите, макар и да допринасят за това, вината е в хранителните навици", смятат учените.

Съветът им към хората, които се стремят да понижат теглото си, е да подходят по-упорито и дългосрочно към целта си, за да дадат възможност на микроорганизмите в стомасите да намерят нов баланс.

Снимка: bigfatdietdiary

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноДиетиСпортЛайфстайлПсихологияХранене при...Алт. медицинаНовиниИсторияРецептиТестовеБотаникаЛеченияПроизводителиКалкулатори