Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Влажните кърпички могат да навредят на кожата

Влажните кърпички могат да навредят на кожата

Влажните кърпички могат да навредят на кожата - изображение

Влажните кърпички могат да навредят на здравето на хората и по-конкретно на децата. Те са много удобни и лесни за употреба, но в някои от тях се съдържат вещества, които могат да навредят на кожата, според дерматолози.

Съществуват мокри кърпи, в които са открити бактерии Burkholderia cepacia. Те не са опасни за здрави хора, но могат да причинят възпаления при отслабнала имунна система, при хора с хронични заболявания и особено при деца. Нежната им кожа е по-податлива на алергии, раздразнения и инфекции.

Друга важна част е наличието на консерванта метилизотиазолинон, в състава на кърпичките, за да защитава от бактериални инфекции, но може да предизвика проблеми с нежната кожа при бебетата. Според дерматолозите това се случва, когато материалът се намира по-дълго време върху кожата на детето и неговата концентрация се засилва. Наличието на ранички и раздразнения могат да позволят по-лесното навлизане в епидермиса и появата на алергии.

Важен компонент в състава на влажните кърпички са фталатите, които се използват, за да бъдат салфетките по-меки и еластични. При тестове с мишки е установено, че концентрацията на фталати в организма се увеличава и това води до хормонален дисбаланс и нарушения на черния дроб.

Специалистите препоръчват да се наблюдава съставът на продуктите за хигиена и особено внимание да се обърне на влажните кърпички, които ще се използват при малките деца. Трябва да се избягват мокри салфетки със съдържание и на натриев лаурил сулфат, който често се среща в техния състав. Той може да предизвика сухост, сърбеж, раздразнение и да позволи проникването и на други вещества в организма. Различните видове спирт оказват подобно действие - изсушават и зачервяват нежната кожа.

Дерматолозите съветват внимателно да се подбират мокрите кърпи и да се наблюдава техния състав. Това ще позволи минимизиране на раздразненията по кожата и възможни неприятни последици.

Снимка: sipse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияКлинични пътекиЛайфстайлНовиниИсторияПсихологияЛеченияХранене при...ИзследванияСнимкиСоциални грижиБотаникаМикробиологияПатологияСпортАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеПроизводителиВидеоЗаведения