Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Възпаленото и сълзящо око може да е признак за проблеми с диоптрите при децата

Възпаленото и сълзящо око може да е признак за проблеми с диоптрите при децата

Възпаленото и сълзящо око може да е признак за проблеми с диоптрите при децата - изображение

Има няколко признака, при които трябва да обърнете сериозно внимание на зрението на детето, пише Новите родители. Бъдете наблюдателни и се информирайте за симптомите, които могат да ви насочат, за да се допитате до лекар. Особено когато тръгнат на училище, проблемите с очите си проличава при малките момчета и момичета. По статистически данни в страната 3% имат „мързеливо око“, 3-5% са кривогледи, а 12-15 на сто са далекогледи. Ето при кои състояния трябва да ви светне червената лампичка:

Сълзене – ако постоянно сълзи окото или очите на детето ви, отидете на лекар, за да стане ясно каква е причината за него. Като причина за това състояние може да бъдат преумора, запрашеност, алергени, също и лоша светлина.

Ечемик – ако много често се появява ечемик, това е сигнал за далекогледство или астигматизъм. Детето трябва да бъде прегледано от специалист.

Парене, чувство за чуждо тяло – ако синът или дъщеря ви прекаляват с компютъра, е напълно възможно да чувстват бодежи, парене в очите или главоболие. Тези симптоми са за зрителна преумора. Лечението е само едно – по-често да оставят очите да си почиват, а един студен компрес доста би помогнал.

Възпаление на клепача – ако окото е отекло и възпалено, ръбът на клепача е зачервен, отново става въпрос за проблеми с диоптрите и по-специално за далекогледство. В някои случаи може и да се появят и люспи в края на окото.

Късогледство – признаци като свиване на очите, ниско привеждане, докато пише или чете детето са характерни за късогледството. То е прогресивно и наследствено и с годините диоптрите нарастват. Съветите на офталмолозите са да не четат или пишат децата в легнало или неизправено положение, както и да използват предимно дневната светлина за тези си дейности.

Далекогледство – ако детето чувства очите си напрегнати и уморени след четене или писане и се опитва да фокусира предметите, има сълзене и дразнене, значи става въпрос за далекогледство. Децата се раждат с него, но до 6-7-годишна възраст зрението се нормализира и след това диоптрите му са се коригирали. При подобни симптоми е нужна консултация с лекар специалист.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: lookingglassoptical.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияЛюбопитноЗдравни проблемиХранене при...Здравни съвети