Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Определиха генетичните фактори, провокиращи късогледството

Определиха генетичните фактори, провокиращи късогледството

Определиха генетичните фактори, провокиращи късогледството - изображение

Международен екип от учени определи общо 161 генетични фактора, рискови за развитието късогледството. Голяма част от тях са били неизвестни до момента. За проучването екипът, в който активно се включват и изследователите от Медицинския център на университета в Майнц (Mainz University Medical Center), изследва задълбочено генетичните данни на повече от двеста и петдесет хиляди души, живеещи в Европа, Азия и Северна Америка.

Работейки с гените на европейци, азиатци и американци учените изясняват кой от намерените фактори за какво точно отговаря. Става ясно, че за развитието на късогледството оказват влияние всички видове клетки в ретината. И този процес се развива паралелно с основната им отговорност – възприемането на светлината.

Норбърт Пфайфер, ръководител на Катедрата по офталмология в университета Майнц разяснява, че преди това изследване не е било ясно дали миопията се развива главно поради липсата на слънчева светлина или защото при четене човек държи книгата твърде близо до очите си.

Позовавайки се на научната разработка проф. Пфайфер препоръчва на родителите, които се притесняват за зрението на детето си, да му осигурят не по-малко от два часа разходка на ден. Според учения това ще бъде изключително полезно за очите. В същото време професорът не отрича и това, че освен генетичните фактори, за бързото разпространение на късогледството сред децата в последните години сериозно влияние оказват големият брой училищни уроци и домашни и честото четене при недостатъчно добре осветени помещения. В тези случаи очите се приспособяват към обстановката, дължината се увеличава, а това влияе на фокуса.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Здравни проблемиЗдравни съветиЛечения