Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Въображаемото ядене може да намали апетита ни за определена храна

Въображаемото ядене може да намали апетита ни за определена храна

Въображаемото ядене може да намали апетита ни за определена храна - изображение

Въображаемото ядене може да намали апетита ни за определена храна, показа ново изследване, според което със силата на мисълта си можем да се откажем от някои вредни навици в храненето си. Ако многократно си представяме, че ядем дадена храна, губим интерес към нея и тя после по-рядко присъства на трапезата ни. Този метод се нарича привикване и е разработен от Кари Моруидж, психолог в университета “Карнеги Мелън“ в Питсбърг.

Обратно на тази техника, хората, които са на диета, всячески се опитват да избегнат мислите за изкушаващите ги храни и като резултат се получава именно това - не успяват да им устоят. При въображаемото хранене човекът си представя вкуса, начина, по който изглежда храната, мириса й и колкото по-често прави това упражнение, толкова по-бързо ще спре да го привлича тя. Обаче трябва да се знае, че техниката работи само с храната, която конкретно сте си представили. Например ако въображаемо ядете шоколад, това не може да ви предпази от примамващо парче торта.

Моруидж провел пет експеримента, при които се установило, че хората, които си представяли многократно, че ядат шоколад или сирене например, ще изядат в действителност много по-малко от тази храна, отколкото втората група, която не използвала метода, и третата, която разполагала с други продукти.

Проучвания показват, че такива психологически практики като привикването или големината на чинията също оказват влияние върху това колко човек яде. Според учените подобни експерименти са важни, защото затлъстяването се превръща в световен проблем, който води до редица заболявания като диабет тип 2, инсулт и сърдечносъдови проблеми. Новото изследване може да доведе до разработването на нови поведенчески техники, които да помагат на хората да контролират храненето си и да не позволяват да преминат границата, след която идва преяждането.

Снимка: media.salemwebnetwork.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиДиетиСпортЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиХранене при...Алт. медицинаНовиниИсторияРецептиТестовеБотаникаЛеченияПроизводителиКалкулатори