В кухненските гъби се развиват бактерии, резистентни към антибиотици
В кухненските гъби живеят изключително много патогенни бактерии, някои от които резистентни към антибиотици като ацинетобактерите, причиняващи сепсис и менингит. Това заключиха екип от германски учени в тяхно проучване, предава Лента.
Биолозите са изследвали микробното съдържание на кухненските гъби с пиросенквениране на ДНК и флуоресцентна хибридизация, съчетано с лазерно-сканираща конфокална микроскопия. При процеса на пиросеквенирането са били открити ДНК последователности. Това е позволило техния биологичен материал да се свърже с гени на дадените микроорганизми. Флуоресцентната микроскопия пък е позволила да се открият разпространението на бактериите вътре в гъбата. Това е доказало, че микробите не се позиционират само по повърхността на гъбата, а и във вътрешната й част. Там преобладавали предимно гама протеобактерии, принадлежащи към патогенните микроорганизми.
Биолозите са идентифицирали Moraxella osloensis, Chryseobacterium hominis и ацинетобактерии, които могат да причинят инфекции на човешкия организъм, и които са резистентни към повечето антибиотици. Последните - ацинетобактериите, тази година бяха причислени от Световната здравна организация към едни от най-опасните, защото тяхната резистентност към много видове антибиотици нараства изключително бързо.
В изследването гъбите периодично са били подлагани на дезинфекция. Това обаче не е унищожавало всички микроби, а само е променяло техния състав и ги е правило по-устойчиви към обеззаразяване.
По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Imgrum
Коментари към В кухненските гъби се развиват бактерии, резистентни към антибиотици