Начало Здравна медиа Любопитно Екология В Тайланд откриха популация на индокитайски тигри

В Тайланд откриха популация на индокитайски тигри

В Тайланд откриха популация на индокитайски тигри  - изображение

В Тайланд откриха нова популация на Индокитайски тигри, вид застрашен от изчезване.

Природозащитници са успели да наблюдават с камера семейство индокитайски тигри с поне шест малки тигърчета в джунглите на национален парк в Източен Тайланд.

Тигрите от този вид за застрашени от изчезване в глобален мащаб поради загуба на местообитание и бракониерството. Към момента са известни едва 221 индокитайски тигри.

"Това е първото размножаване на тигри за последните 15 години в Източен Тайланд. Популацията на вида е истинско чудо" коментира Джон Гудрич от организация Panthera, които се грижат за опазване на дивите котки, съвместно с Freeland, бореща се с трафика на животни.

Въвеждането на по-строг контрол и патрулки от органите на реда в местността са изиграли голяма роля в опазването на дивите котки. Въпреки това основна заплаха остават бракониерите, които стават все по-изобретателни.

Тайланд бе първата държава, която изчерпа своите гори изключително много, което доведе до пълна забрана през 80-те години. Тогава броят на тигрите е достигал едва няколко малки семейства. Незаконната експлоатация на тигрите и горите са основна причина за изчезването на индокитайския вид. Регистрирани са само броени екземпляра във Виетнам и Лаос, едва няколко броя в Мианмар, и пълно изчезване в Камбоджа.

Тези държави са подобрили значително стратегиите за опазване на дивите котки от изчезването им през миналите години. Въпреки това според двете организации в световен мащаб броят на дивите котки е намалял от 100 000 до 3 900 за един век.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Tiger Facts and Information

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлИсторияНовини