Начало Здравна медиа Любопитно Екология Почти унищожиха популацията на белоглав лешояд в Кресненското дефиле

Почти унищожиха популацията на белоглав лешояд в Кресненското дефиле

Почти унищожиха популацията на белоглав лешояд в Кресненското дефиле - изображение

Вероятно над 30 лешояда ще излезе бройката на умишлено умъртвените птици в Кресненското дефиле, съобщиха от “Зелени Балкани“. Те са били привлечени от нарочно поставени отровни примамки.

Над 50 доброволци са участвали в издирването на капаните и мъртвите птици. Ирина Костова, служебен министър на околната среда и водите, е изпратила официално писмо до министъра на вътрешните работи Пламен Узунов да се разследва и да се открият виновните за посегателството над защитените видове. Почти цялата популация на белоглав лешояд е унищожена в района на Кресна. Открит е мъртъв и зимувалият в дефилето млад екземпляр, който се излюпи през 2016 г. и беше пренесен от Врачанския балкан по повод кампанията за населяване на Пирин и Стара планина с този застрашен вид.

Белоглавият лешояд е записан в Червената книга. Дълги години природозащитниците правят опити да възстановят популацията му, защото още в края на 20 в. той е изчезнал и не се среща вече в по-голямата част от територията на България.

Причината за неговото унищожаване е вследствие практиката на масово тровене на хищници. Убиването на дивеч без нужното разрешително и с непозволени средства и умишленото изтребване на застрашени видове е престъпление и се преследва от закона. Наказанията са глоба, пробация или лишаване от свобода.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: overbosch.de

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниХрани и ястияЗдравни съветиИсторияХранене при...БотаникаОткритияЛеченияРецептиСпециалистиКлинични пътеки