Начало Здравна медиа Любопитно Екология Намалява драстично популацията на черната мида и рапани

Намалява драстично популацията на черната мида и рапани

Намалява драстично популацията на черната мида и рапани - изображение

Драстично намаление на популацията на черни миди и рапани се наблюдава до близо 35 метра дълбочина във водите на Черно море. Това са последните данни от изследване за периода 2015 – 2016 година на Института по рибни ресурси във Варна.

Рапанът е на второ място след трицоната по улов. Според проучването до 35 метра дълбочина се вадят до 50 кг. в трал. Под 45 метра дълбочина обаче рапанът липсва. Популацията му е намаляла драстично в сравнение с 2013 година. Най-голямо количество рапан към момента се очертава района на Камчия и Балчик на север и на юг от нос Емине до Созопол дюни.

Средно годишният добив на черна мида е приблизително 300 000 тона по българския бряг. Неблагоприятен ефект върху нея оказва дънното транплиране. За сега най-голям улов на аквакултурата се регистрира в района на "Галата" и "Златни пясъци". Това е около 900 кг. на дълбочина около 43 метра.

"Намаленото количество на рапан и черна мида води до липса на поминък", коментира доц. д-р Елица Петрова от Института по рибни ресурси във Варна. Основната причина за редуцирането на популациите при тези видове според нея е тралирането, изземването и взаимовръзката им, както и липсата на конкретни регулаторни механизми за спазване.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Shutterstock

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлРецептиХрани и ястияЗдравни съвети