Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Глобалното затопляне може да предизвика повече случаи на хранително отравяне

Глобалното затопляне може да предизвика повече случаи на хранително отравяне

Глобалното затопляне може да предизвика повече случаи на хранително отравяне - изображение

Екип от изследователи смятат, че заради глобалното затопляне хората ще станат по-податливи на хранителни отравяния. Учени от университетите в Гуелф и Торонто, Канада, публикували своето доказателство в Royal Society Open Science. Те описват в своята статия модели на увеличаване на популациите на мухи, провокирано от повишаването на температурите в Канада през следващите години, както и по каква причина вярват, че това ще доведе до чести случаи на хранителни отравяния.

Кампилобактер са група бактериални видове, които стоят зад най-често срещания вид стомашно-чревни заболявания в Канада – кампилобактериоза. Микроорганизмите могат да проникнат в човешкия стомашно-чревен тракт чрез консумацията на заразена храна (обикновено месо) и понякога чрез третиране на заразени животни. Основният резервоар на патогена са пилетата.

Кампилобактериозата инфектира хората предимно през лятото в сравнение с другите месеци. През същия сезон най-активни са мухите, а в техни тела са открити подобни бактерии. Поради тези причини изследователите смятат, че мухите могат да бъдат вектор за инфекции при хората. В своето проучване специалистите работили върху предположението какво може да се случи, ако в Канада се появят повече мухи всяко лято, докато планетата се затопля. Предишни изследвания показват, че яйцата на тези насекоми се излюпват много по-бързо при по-топли температури, което им позволява да се възпроизвеждат по-ефективно.

За да разберат повече какво би могло да се случи с популациите на мухите, учените направили модели, които пресъздават броя на насекомите за последните 12 години и след това ги използват, за да предскажат промените в популациите им при условия на глобално затопляне. Резултатите показали, че броят на мухите се увеличава до такава степен, че случаите на хранително отравяне с кампилобактер могат да се удвоят до 2080 г.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайл