Глобалното затопляне може да предизвика повече случаи на хранително отравяне

Екип от изследователи смятат, че заради глобалното затопляне хората ще станат по-податливи на хранителни отравяния. Учени от университетите в Гуелф и Торонто, Канада, публикували своето доказателство в Royal Society Open Science. Те описват в своята статия модели на увеличаване на популациите на мухи, провокирано от повишаването на температурите в Канада през следващите години, както и по каква причина вярват, че това ще доведе до чести случаи на хранителни отравяния.
Кампилобактер са група бактериални видове, които стоят зад най-често срещания вид стомашно-чревни заболявания в Канада – кампилобактериоза. Микроорганизмите могат да проникнат в човешкия стомашно-чревен тракт чрез консумацията на заразена храна (обикновено месо) и понякога чрез третиране на заразени животни. Основният резервоар на патогена са пилетата.
Кампилобактериозата инфектира хората предимно през лятото в сравнение с другите месеци. През същия сезон най-активни са мухите, а в техни тела са открити подобни бактерии. Поради тези причини изследователите смятат, че мухите могат да бъдат вектор за инфекции при хората. В своето проучване специалистите работили върху предположението какво може да се случи, ако в Канада се появят повече мухи всяко лято, докато планетата се затопля. Предишни изследвания показват, че яйцата на тези насекоми се излюпват много по-бързо при по-топли температури, което им позволява да се възпроизвеждат по-ефективно.
За да разберат повече какво би могло да се случи с популациите на мухите, учените направили модели, които пресъздават броя на насекомите за последните 12 години и след това ги използват, за да предскажат промените в популациите им при условия на глобално затопляне. Резултатите показали, че броят на мухите се увеличава до такава степен, че случаите на хранително отравяне с кампилобактер могат да се удвоят до 2080 г.
Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com
-
За да спасим планетата, трябва да ограничим консумацията на говеждо и млечни продукти
-
Микроби, които се хранят с метан, могат да намалят вредните емисии
-
Заради глобалното затопляне прелетните птици са започнали да се завръщат по-рано по родните си места
-
Сегашният темп на въглеродни емисии е рекордно висок
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- За да спасим планетата, трябва да ограничим консумацията на говеждо и млечни продукти
- Микроби, които се хранят с метан, могат да намалят вредните емисии
- Възможно ли е Земята да стане твърде гореща за хората
- Защо трябва да ни пука за топенето на ледовете в Арктика
- Малка ледена епоха може да застигне Земята през 2030 г.
- Глобалното затопляне ще се отрази пагубно на сексуалния ни живот
- Световната банка отпуска 500 милиона долара за ограничаването на парниковите емисии
- Вярата на хората в промяната на климата се влияе от икономическото им състояние
- През 2016 г. морският лед в Арктика е рекордно малко
- Глобалното затопляне може да утрои смъртните случаи в Европа до края на века
Коментари към Глобалното затопляне може да предизвика повече случаи на хранително отравяне