Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Грип по време на бременност може да е причина за депресия на детето в бъдеще

Грип по време на бременност може да е причина за депресия на детето в бъдеще

Грип по време на бременност може да е причина за депресия на детето в бъдеще - изображение

Грип по време на бременност може да е причина за появата на депресия при детето в бъдеще. До този извод са стигнали изследователи от Медицинския Университет във Виена.

Австрийските учени са установили, че по този начин риска от развитието на депресия в зряла възраст нараства значително. Известно е, че ранната психологическа поддръжка при детето оказва влияние на развитието на мозъка и неговата способност в бъдеще да се справя със стреса. Но всяка разновидност на вирусна инфекция може да доведе до факта, че майката ще предаде по-малко положителни усещания на бебето си.

Момиченцата, родени от често преболедуващи майки, впоследствие копират тяхното поведение. Това може да доведе до цяло поколение, страдащо от психически разтройства, резултати от редица заболявания от грип по време на бременност.

В експеримент авторите на изследването са стимулирали имунната система на мишки, предизвикващи в организма ефект, наподобяващ грип. Учените са успели да докажат, че инфекциите водят до поведенчески изменения, които се предават на следващото поколение.

Специалистите обясняват, че външните изменения и лошата грижа на майката могат да повлияят и на изменението на ДНК. Точно това води и до перманентното поведение или към развитието на психически заболявания като депресия. Според специалистите това оказва влияние в отглеждането и възпитанието на дете, родено от често боледуваща майка по време на бременност.

Учените уточняват, че са необходими допълнителни изследвания за това, защо именно инфекцията при майката сама по себе си оказва влияние на детския мозък.

Снимка: suckhoethoidai.vn

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлтернативна медицинаМедицински изследванияЗдравни съветиХранене при...Социални грижиЛайфстайлПсихологияНовиниЛеченияСнимкиСпортАнкетиЗдравни проблемиТестовеБотаникаПрезентацииИсторияКлинични пътекиНаучни публикацииФизиологияНормативни актовеПроизводителиСпециалистиИнтервюта