Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Гъбите помагат при деменция

Гъбите помагат при деменция

Гъбите помагат при деменция - изображение

Гъбите могат да бъдат добра алтернатива като профилактика против развитието на деменция. Те играят важна роля в укрепването на мозъка. Това е заключението на специалисти от университета в Малайзия.

Любимите гъби на много хора се оказват подходяща храна и защита срещу болестта Алцхаймер. Според ново изследване гъбите съдържат биоактивни компоненти, играещи съществена роля в понижаването на скоростта на развитието на невродегенеративните процеси.

Проучването показва, че хранителните свойства на някои гъби подобряват процесите на растеж на нервите в мозъка. Това осигурява надеждна защита от честото заболяване при възрастните, включващо старческо слабоумие. Гъбите съдържат антиоксидантни, антитуморни, антивирусни, противоракови, противовъзпалителни, антимикробни и дори антидиабетни свойства и въздействие. Именно поради противовъзпалителните си свойства гъбите могат да се използват за борба с повишеното кръвно налягане, което е тясно свързано с много хронични заболявания при възрастните, включително и старческото слабоумие.

Учените са анализирали голям обем от научна информация по отношение на гъбите и тяхната способност да подпомагат работата на мозъка. След това са били оценени 11 различни вида гъби за консумиране с медицинска цел, както и тяхното въздействие върху мишки и гризачи. Установило се е, че всяка гъба увеличава производството на факторите на ръст на нервитемолекула, свързана с регулиране процеса на ръст, съхранение, размножаване и оцеляване на някои нервни клетки в мозъка.

Милиони хора по света страдат от заболяването Алцхаймер и други разновидности на деменция. Според специалистите към 2020 година числото им ще се увеличи значително и ще бъдат регистрирани около 42 милиона подобни пациенти. Въпреки дългогодишните изследвания, не е фиксирано конкретно лекарство, което да може да въздейства ефективно на заболяването.

Снимка: prima.com.cy

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ПсихологияЛеченияСоциални грижиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлИсторияИзследванияАлт. медицинаБотаникаПроизводителиСнимкиРецептиХрани и ястияСъставкиДиетиКлинични пътеки