Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Депресията засяга цялото тяло, не само психиката

Депресията засяга цялото тяло, не само психиката

Депресията засяга цялото тяло, не само психиката - изображение

Депресията не трябва да се разглежда само като психично разстройство, а като болест, която засяга цялото тяло, не само психиката, показва ново проучване на Университета в Гранада, в което са анализирани резултатите от 29 предишни изследвания, проучвали как депресията засяга физическото здраве на 3961 души.

„Другата важна цел, която следвахме, бе да проучим връзката между депресията и оксидативния стрес. Известно е, че при него се наблюдава дисбаланс в тялото, който нарушава способността за пречистване от токсични субстанции”, заяви ръководителят на проекта д-р Сара Фернандес.

Учените изследват дисбаланса между индивидуалното увеличаване на различните параметри на оксидативния стрес (особено малондиалдехид - биомаркер за измерване на окислителното разрушаване на клетъчните мембрани) и намаляването на антиоксидантните вещества (пикочна киселина, цинк и ензимa супероксид дисмутаза). В крайна сметка те стигат до извода, че след провеждане на терапия на депресията нивата на малондиалдехид при пациентите намаляват до стойности, сравними с тези при здрави индивиди. В същото време нивата на цинк и пикочна киселина се повишават до достигане на нормални нива.

Ако тези нови данни се потвърдят, медицината ще разполага с отговор на въпроса защо при някои хора, диагностицирани с депресия, рискът от сърдечносъдови или онкологични заболявания е много по-висок, отколкото при хората, които не страдат от депресия.

„Данните могат да бъдат използвани и за създаването на нови подходи за превенция и лечение на депресия”, убедена е Фернандес.

Изследването на учените от Университета на Гранада е още едно предупреждение към обществото, което продължава да подценява сериозността на проблема и последствията от него.

Въпреки наличието на ефективни терапии на депресията и многобройни изследвания в областта, по-малко от една трета от лицата, диагностицирани с депресия, започват лечение, съобщи списание "Journal of General Internal Medicine", позовавайки се на изследване, проведено през февруари 2018 г.

В САЩ повече от 16 милиона възрастни преживяват епизоди на тежка депресия всяка година. От тях едва 240 хиляди се подлагат на лечение, като разходите за медицинските грижи, свързани с депресията, и загубата на производителност са приблизително 210 милиарда долара годишно.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: sciencedaily.com, spring.org
Снимка: ndtv.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияХранене при...ЛюбопитноНовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоЗдравни проблемиТестовеАнкетиБотаникаИзследвания