Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Депресията при мъжа може да намали шансовете за забременяване в една двойка

Депресията при мъжа може да намали шансовете за забременяване в една двойка

Депресията при мъжа може да намали шансовете за забременяване в една двойка - изображение

Двойките, които се лекуват за безплодие, трябва да имат предвид нови открития. Проучване, финансирано от Националните институти по здравеопазване, сочи, че ако мъжът е депресиран, шансовете да забременее половинката му са по-малки. Интересното е, че често жените в тази ситуация са по-депресирани, но учените не установили това да влияе толкова на вероятността за зачеване, както психическото състояние на мъжа.

Изследването обръща внимание и на още един аспект, който обвързва фертилитета и стерилитета с употребата на конкретен клас антидепресанти – неселективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (non-SSRI). След техния прием има по-голям риск от ранна загуба на плода при жени, лекувани за безплодие. При друг клас антидепресанти – SSRI, няма такава опасност.

Нашето проучване предоставя на пациентите с репродуктивни проблеми и на техните лекари нова информация, която да имат предвид при вземането на решения относно лечението“, казва авторката на изследването Естер Ийснбърг.

Учените достигнали до тези изводи, след като анализирали предишни проучвания, отнасящи се за депресията в двойките, както и за ефективността на лекарства за лечение на безплодие. Специалистите открили, че 41% от дамите, които се подлагат на подобна терапия, страдат от депресия. В същото време сред мъжете, участващи в същия процес, това психическо състояние достига близо 50%.

Останалите изследвания, от които учените комбинирали данни, се отнасяли за проучване ефективността на няколко медикамента. Част от тях били предписани на жени, които се лекуват от безплодие вследствие поликистозен овариален синдром, а другата част на дами с неизяснена причина за ненастъпване на бременност. Специалистите попитали само представителките на нежния пол дали са приемали някакви антидепресанти. Общият брой на участниците от всички изследвания бил 1650 жени и 1608 мъже. Данните показали, че сред дамите 5,96% са класифицирани като страдащи от депресия, а при господата процентът бил 2,28.

Жените, които приемат SSRI, рискуват 3,5 пъти повече да загубят плода през първия триместър в сравнение с тези, които не взимат антидепресанти. Двойките, при които мъжете са в депресия, са с 60% по-малки шансове да се сдобият с дете, отколкото двойките, в които мъжът няма психически проблем.
Проучването не включва семейства, които са се подложили на ин витро, защото авторите на изследването смятат, че тази процедура може потенциално да преодолее някои възможни ефекти на депресията като намалено либидо и по-ниско качество на сперматозоидите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: stdavidshealthcast.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияСоциални грижиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиЗдравни съветиБотаникаИнтервютаОрганизацииСнимкиЛеченияИзследванияСпециалистиЗаведенияПсихологияЛайфстайлХранене при...СпортВидеоТестовеАнкети