Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Детската астма увеличава риска от затлъстяване

Детската астма увеличава риска от затлъстяване

Детската астма увеличава риска от затлъстяване - изображение

Децата с астма по-често стават жертва на затлъстяване до 10-на години от поставяне на диагнозата, информират изследователи от университета на Южна Калифорния в САЩ.

Специалистите предполагат, че децата с астма увеличават риска от затлъстяване поради сложността на дишане, в резултат, на което те често не се занимават със спорт. От друга страна лекарствените препарати също оказват странични ефекти, които именно водят до затлъстяване. Според изследване с участието на две хиляди деца, продължило 10 години, ако децата използват специални инхалатори по време на пристъп, то рискът от затлъстяване се съкращава с 43%.

Авторите на изследването заявяват, че не са сигурни точно в причинно-следствената връзка между астмата и нездравословното качване на тегло. Според началото на изследването са наблюдавани 13,5% деца, които са имали астма. 10 години след това 1/6 от тях са били с наднормено тегло.
Резултатите на изследването са били потвърдени с използването на различни групи деца на възраст между 9 и 10 години. Те са били под наблюдение до момента на завършване на тяхното образование.

Авторите са били изненадани от факта, че влиянието на инхалаторите е оказало положителен ефект в насока намаляване риска от затлъстяване.

Наличието на астма или затлъстяване могат да станат причина за развитието на други проблеми, свързани с метаболизма като предиабет, диабет втори тип. Учените подчертават, че е добре при поставяне на диагноза за астма да се предприемат своевременни мерки, за да се намали риска от обостряне или затлъстяване.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Снимка: maedepeso.com.br

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиБотаникаТестовеДиетиИнтервютаСнимкиАлтернативна медицинаСпортЗаболявания (МКБ)ОрганизацииМедицински изследванияХранене при...Здравни проблемиИсторияЗаведенияКлинични пътекиПсихологияСоциални грижиРецептиАнкетиОбразованиеНормативни актове