Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Затлъстяването се отразява на функцията на дихателните пътища

Затлъстяването се отразява на функцията на дихателните пътища

Затлъстяването се отразява на функцията на дихателните пътища - изображение

Нови изследвания показват, че затлъстяването променя функционирането на мускулите на дихателните пътища, което увеличава риска от развитие на астма.

Преобладаването на астмата и затлъстяването - както като отделни, така и като съпътстващи състояния, се е увеличило значително в САЩ през последните години. Наднорменото тегло е основен рисков фактор за астма отчасти поради системното и локално възпаление на дихателните пътища, което се случва при хора с висок индекс на телесна маса.

При хората със затлъстяване съществува опасност от понижен контрол на заболяването и ниска реакция при терапията с кортикостероиди. Предишни изследвания показват, че някои пациенти с голямо наднормено тегло могат да имат вид астма, която не е причинена от възпаление на дихателните пътища вследствие по-висок от нормалния отговор на алерген, а от хиперчувствителност в гладкия мускул на дихателните пътища. Свръхчувствителността кара последните да се стесняват, възпрепятствайки лесното дишане и може да се случи, когато мускулите се свиват или започне спазъм.

Екип от учени комбинира гладкомускулни клетки на човешките дихателни пътища с хистамин и карбахол. Първото е вещество, което организмът излъчва при наличието на някакъв алерген, а второто е лекарство, което стимулира част от нервната система, контролираща дихателните пътища. Провокирането на клетките с тези съединения ги кара да отделят калций, което имитира мускулното свиване. Откритието на изследователите се състои в това, че хората със затлъстяване освобождават повече калций и имат по-голямо съкращаване, отколкото клетките от донори с нормално тегло. В същото време при женските затлъстели донори се наблюдава излъчване на по-голямо количество от химичния елемент, отколкото при мъжките.

Изводът на специалистите е, че затлъстяването оставя свой отпечатък върху структурните клетки на дихателните пътища, който е уникален и може да бъде идентифициран. Това откритие може да доведе до нови целеви подходи за подобряване на управлението на астмата без да се прибягва до стериоди, смята Рейнолд Панетиери от Института „Рътгърс“ и един от авторите на проучването.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: ndtv.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛеченияТестовеДиетиЗдравни съветиВидеоСнимкиЛайфстайлПсихологияИнтервютаОрганизацииИзследванияАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)СпортФизиологияИсторияХранене при...БотаникаЗдравни проблемиСпециалистиЗаведенияКлинични пътеки