Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Дефект в мозъка причинява оптимизма

Дефект в мозъка причинява оптимизма

Дефект в мозъка причинява оптимизма - изображение

Сляпо ли вярвате, че след тежък период или момент нещата ще се оправят и дори тогава оптимизмът не ви напуска? Ако е така, то вашият мозък е “виновен“ за това ви състояние.

Учени от Англия и Германия са стигнали до този извод, след като са направили проучване сред участници, на които раздали списък с 80 негативни случки. Анкетираните трябвало да отговорят какъв е шансът да им се случат реално в живота такива събития като изневяра, разболяване от тежка болест, уволнение и подобни. След това специалистите ги уведомили каква е действителната възможност това да им се случи. След получената информация участниците отново трябвало да определят каква е вероятността тези 80 случки да ги изживеят.

Наблюдавайки мозъчната дейност на всички, учените установили, че дейността в предния кортекс се повишава, когато хората научават, че шансът да изпитат тези тежки несгоди е малък. Тогава те са склонни да преразгледат отговорите си. И обратното – дейността на кортекса е много ниска, когато тези, които получават новината, че има голям шанс да им се случат подобни събития, продължават да вярват, че нещата ще се оправят въпреки лошото положение. Обяснението на специалистите е, че склонността на човека към оптимизъм се увеличава, защото мозъкът не може да оцени правилно грешките и ситуацията, когато сме научили негативни новини.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: leaderchat.files.wordpress.com

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниХранене при...ПатологияФизиологияИсторияОрганизацииАлтернативна медицинаКлинични пътекиМедицински изследванияЛеченияСпециалистиБотаникаСпорт