Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Децата на преминалите през химиотерапия родители може да са безплодни

Децата на преминалите през химиотерапия родители може да са безплодни

Децата на преминалите през химиотерапия родители може да са безплодни - изображение

Химиотерапията наврежда на способността на жените и на техните деца да се размножават, установили американски изследователи. Учените от университета в Солт Лейк Сити искали да проучат как процедурата се отразява на следващите поколения.

Анализът на данните показал, че дъщерите на жени, преминали през химиотерапия, имат със 71% по-малко деца в сравнение с основното население. По-стряскащи били резултатите при синовете на дамите, подложили се на подобен вид лечение. 87% от тях са имали по-малко потомци.

Изследователите алармират, че химиотерапията причинява увреждане на ДНК на майките и техните деца и по тази причина те имат репродуктивни проблеми. Направеното проучване е акцентирало върху способността на 19-годишните наследници на жените да имат деца. Специалистите смятат да проверят в едно бъдещо изследване дали се променя ситуацията, когато те са например на 30 години и с времето дали не са възстановили плодовитостта си.

Експертите са на мнение, че трябва да се прави оценка за генетични и епигенетични промени на гаметите и зародишите на децата, родени от жени, преминали през химиотерапия.

Вливането на вещества в организма на болния с цел унищожение на ракови клетки оставя трайни последици за здравето на пациента. Заедно с туморните клетки и нормалните търпят поражения при химиотерапията. Учените все повече обръщат своя поглед към влиянието на процедурата върху нашата ДНК.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: secretele.com 

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияВидеоЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноБотаникаКлинични пътекиЛайфстайлИзследванияСоциални грижиАлт. медицинаЗаведенияЗдравни проблемиОрганизацииИнтервютаСнимкиСпециалисти