Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Децата със забавено развитие и аутизъм са предразположени към затлъстяване

Децата със забавено развитие и аутизъм са предразположени към затлъстяване

Децата със забавено развитие и аутизъм са предразположени към затлъстяване - изображение

Ново проучване показва, че децата със забавяне в развитието, включително разстройство от аутистичния спектър, са с до 50% по-предразположени към наднормено тегло или затлъстяване в сравнение с общото население. Специалисти от Детската болница във Филаделфия, от университета в Пенсилвания и още шест центъра направили първото голямо изследвание по този въпрос.

Учените установили, че децата с по-висока степен на увреждане и с по-тежки симптоми са изложени на още по-голям риск от затлъстяване до своята пета годишнина. Проучването обхванало близо 2500 момчета и момичета между 2 и 5 години. Тази възрастова група е особено важна, тъй като е периодът, в който могат да се вземат мерки за ранно предотвратяване на проблема.

В изследването били включени 668 деца с разстройства от аутистичния спектър (ASD), 914 със забавено развитие или с нарушения и 884 от общата популация, играещи ролята на контрола. Височината и теглото на малките участници се измервали по време на клиничните посещения. Резултатите показали, че децата с ASD били 1,57 пъти по-склонни към наднормено тегло или затлъстяване, отколкото тези от общата популация. Страдащите от забавяне на развитието са 1,38 пъти по-предразположени. Рискът е още по-изразен при деца с тежки симптоми на ASD, тъй като те били 1,7 пъти по-склонни да бъдат класифицирани с проблемно тегло, отколкото малките момчета и момичета с по-леки симптоми на ASD.

„Тези открития ясно показват, че наблюдението на тези деца в ранна възраст по отношение на затлъстяването и наднорменото тегло е от решаващо значение. Усилията за превенция трябва да бъдат разширени, така че да включват деца не само с ASD, но и такива с други диагнози за проблеми в развитието“, казва Сюзън Леви, водещ автор на изследването.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере защо тези деца са по-склонни да развият затлъстяване и кои са изложени на най-голям риск. Често срещани при болните от ASD са други заболявания и те могат да играят роля в наднорменото тегло. Възможно е ендокринни разстройства, стомашно-чревни симптоми, нежелани реакции, свързани с лекарства, генетични нарушения или проблеми със съня да провокират предразположеността към затлъстяване.

Родителите трябва да обсъждат със своя лекар всички притеснения, които имат за детето си, и евентуални признаци за проблемно тегло.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: cbsnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ПсихологияАлт. медицинаЛюбопитноВидеоЛайфстайлЗдравни съветиИсторияОрганизацииСоциални грижиИнтервютаСпортСнимкиТестовеДиетиЛеченияФизиологияЗаболявания (МКБ)ИзследванияБотаникаЗдравни проблеми