Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Диванът в хола може да бъде причина за развитието на рак

Диванът в хола може да бъде причина за развитието на рак

Диванът в хола може да бъде причина за развитието на рак - изображение

Диванът вкъщи може да се окаже причина за развитието на рак, поради незапалимите частици в тапицерията, които са канцерогенни. Те се свързват със 75 процентно увеличение на тироидните тумори в организма, информират от "Дейли мейл".

Химикалите, които се използват за направата на дивани и фотьойли са обикновено пожаробезопасни, но пък се оказват твърде токсични. Най-голяма заплаха оказват на децата.

За изминалото десетилетие само във Великобритания случите на тироиден рак са се увеличили със 74 процента. Според американски специалисти това се дължи на химикалите, потискащи пламъците, от групата на полибромираните дифенил етери (PBDE). Този вид съставки са забранени от 2004 година, но все още много домакинства използват подобни холни гарнитури, мека мебел, закупени от преди 2004 година и  третирани с PBDE.

Проявата на химикала се изразява в дисбаланс и негативно влияние върху хормоните и предизвикват туморни образования. Веществата, така опасни за организма, се освобождават под формата на прах в домашната атмосфера и чрез ръцете и храната попадат в тялото на човек.

По текста работи: Велина Неделчева
Снимка: Decoist

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория