Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Доказаха, че животът е възникнал спонтанно

Доказаха, че животът е възникнал спонтанно

Доказаха, че животът е възникнал спонтанно - изображение

Химици от Научно-изследователския институт Скрипс в САЩ са открили проста молекула, чиято активност в т.нар. първичен бульон е довела до спонтанната поява на живота. Материалът, от който става ясно това, е публикуван в списанието Nature Chemistry.

Според изводите на учените главното условие за появата на първите живи клетки е процесът на фосфорилиране, при който остатъкът от ортофосфорната киселина става част от различни малки органични молекули и така променя химическите им свойства. По този начин нуклеозидите се превръщат в нуклеотиди, от които се състоят ДНК и РНК. Фосфорилираните аминокиселини стават пептиди – къси протеинови вериги.

В живите организми фосфорилирането се осигурява от ензимни кинази, но това са сложни протеинови молекули, чийто външен вид също би бил невъзможен без наличието на първичен носител на ортофосфорния остатък. Изследователите смятат, че молекулата на диамидофосфата (DAF) е играла ролята на ранен фосфорилиращ агент и е участвала в създаването на нуклеотидни вериги, протеини и липидни мембрани.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник и снимка: lenta.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиДиетиАнкетиСоциални грижиСъставкиЛеченияХранене при...