Начало Здравна медиа Любопитно Екология До края на века снежната покривка в Алпите ще намалее с близо 30 процента

До края на века снежната покривка в Алпите ще намалее с близо 30 процента

До края на века снежната покривка в Алпите ще намалее с близо 30 процента - изображение

До края на века снежната покривка в Алпите ще намалее с близо 30 процента, дори ако глобалното затопляне бъде ограничено до 2 градуса по Целзий, показват резултатите от ново изследване на Федералния политехнически институт в Швейцария.

Учените припомнят, че Споразумението за климата, постигнато в Париж през 2015 година, има за цел глобалното затопляне да бъде ограничено до най-много 2 градуса.

"Очаква се алпийската снежна покривка да намалее, но с колко точно зависи от бъдещите емисии на парникови газове", заяви ръководителят на изследването Кристоф Марти. По думите му, ако емисиите не бъдат ограничени, дебелината и площта на снежната покривка могат да намалеят и със 70 процента. При подобен катастрофален сценарий ски-сезон ще бъде възможен само в курортите, които са над 2500 метра надморска височина.

Друг извод от изследването е, че каквото и да бъде нивото на парниковите емисии, снежната покривка ще бъде по-тънка на всички надморски височини и през всички периоди.

Повишаването на температурите над огромния масив в Европа ще стане причина за по-малко снеговалежи, но ще предизвика повече дъждове, които ще стават все по-поройни.

Снимка: VilingStore

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовини