Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Дългият или кратък сън може да доведе до развитието на рак

Дългият или кратък сън може да доведе до развитието на рак

Дългият или кратък сън може да доведе до развитието на рак - изображение

Дългият или краткият сън може да доведе до развитието на рак и да предизвика дегенеративни процеси в мозъка. Това показват резултатите от 20-годишно изследване на специалисти от университета на Източна Финландия.

Учените са провели обстойно наблюдение на промените в здравето сред 2 682 мъже на средна възраст между 42 и 60 години. Медиците са установили, че недостатъчният сън, както и прекалено дългият сън са сериозна предпоставка за възникването на възпалителни процеси в организма, предизвикващи развитието на рак.

В частност експертите заключват, че когато сънят е повече или по малко от 7 – 7,5 часа в денонощие, съществено се повишава риска от развитието на рак на белите дробове. Учените подчертават, че сънят тясно корелира с нарушенията в изработването на хормона мелатонин, както и в колебанията в нивото на мед в кръвта. Тези обстоятелства се свързват с висок риск от възникването на тумори.

Отделно специалистите посочват, че хората, които редовно спят по много или обратното имат системно кратък сън, увеличават двойно вероятността от развитието на деменция.

Нездравата продължителност на сън води до натрупването на бета-амилоид протеин в мозъка, поради който се развиват възпаления и се намалява част от мозъка, свързана с паметта. При подобен случай мозъчните клетки губят способността си да се възстановяват“, обясняват специалистите.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: dcolchoes.com.brОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияФизиологияХранене при...Алт. медицинаПатологияСпортСнимкиЛеченияБотаникаАнкетиИзследванияНормативни актовеДиетиКлинични пътекиВидео