Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Розовият шум е отлично средство срещу безсънието

Розовият шум е отлично средство срещу безсънието

Розовият шум е отлично средство срещу безсънието - изображение

Розовият шум се оказва отлично средство при лечението на безсъние и за подобряването на паметта, информират американски специалисти от Northwestern University.

Учените са разделили шумът на цветове след направена аналогия между спектърът на сигнал, произлизащ от природата и спектърът на различните цветове. Розовият шум представлява звук, разпространяващ се равномерно в честотен мащаб като летящ въртолет или шум от водопад в далечината. Специалистите са установили, че нежните звукови стимулации се синхронизират с мозъчните вълни и значително подобряват фазата на дълбок сън, както и способността за запаметяване. Според учените розовият шум може успешно да се използва в лечението на безсъние.

"Този иновативен и безопасен подход, не изискващ лекарствени медикаменти, е способен да подобри здравето на мозъка. Това е потенциален инструмент, който може да се използва при безсъние, но и да забавя процесите, свързани със загубата на памет", коментират специалистите.

В хода на експеримента 13 доброволци над 60 години в течението на една нощ са получавали звукови стимулации. През втората нощ са били подлагани на подобни стимулации, но без шум. След всяка процедура доброволците са правили тестове за памет. Оказало се е, че розовият шум значително е подобрил способността на човек в запаметяването на информация. Освен това розовият шум е допринесъл за по-добър, траен и качествен сън.

Трябва да се отбележи, че учените не са наблюдавали въздействието на розовият шум под постоянна стимулация продължителен период от време. Изследването е показала добри резултати на базата на ограничено въздействие от една нощ.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Bushbaby Travel

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАлтернативна медицинаИсторияПсихологияЛайфстайлХранене при...СнимкиЛеченияСпорт