Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Шумът от колите може да ни убие

Шумът от колите може да ни убие

Шумът от колите може да ни убие - изображение
  Шумът от автомобилното движение увеличава риска от инсулт при хората над 85 години, съобщи БТА, като се позовава на АФП.

  Изследване, обхванало над 50 000 души, живеещи предимно в градска среда, установи, че всеки път, когато шумът от трафика се увеличи с 10 децибела, рискът от инсулт се увеличава с 14 процента.

  При по-младите рискът не е статистически значим. При по-възрастните обаче той нараства с 27 процента за всеки допълнителни 10 децибела.

  Сред обхванатите от изследването 51 485 датчани 1881 са получили инсулт за периода от 1993 до 1997 г. 8 процента от тези случаи и 19 процента от тези при хората над 65 години могат да бъдат приписани на автомобилния шум.

  Според авторите на изследването шумът допринася за стреса. Той нарушава съня и така увеличава кръвното налягане и хормоните на стреса. Те са рискови фактори за инсулт.

За Framar.bg:

Още по темата:

2.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижиБотаникаОрганизацииВидеоТестовеХранене при...Здравни проблемиИсторияКлинични пътекиЛеченияЗаведенияИзследвания