Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Музиката и шума влияят на настроението и емоциите

Музиката и шума влияят на настроението и емоциите

Музиката и шума влияят на настроението и емоциите - изображение

Музиката и шумът влияят на настроението и емоциите на човек, информират специалисти от Университета в Орхус, Дания.

Това се дължи на невротрансмитера допамин, който регулира настроението и емоционалното поведение. Разликите в допаминовите рецептори определят различни особености и реакции за всеки отделен човек.

При направено изследване учените са установили, че функционалните вариации в гена на допаминовия рецептор D2 (DRD2) определят влиянието на шума и музиката върху активността на мозъка в зоните, отговарящи за емоциите и настроението. Според този резултат учените отбелязват, че настроението и емоциите на поведенческо ниво и ниво неврони могат да се регулират само музика или шум.

В изследване са участвали 38 доброволци. В задача за обработване на емоциите е направено сканиране на мозъците на участниците. Едновременно е звучала музика и шум.

Резултатите са показали, че при наличието на единия ген на рецептора, се повдига настроението на хората след слушане на музика. При наличието на другия вариант на гена настроението се е влошило след шумово въздействие. Във втората група, за разлика от шума, музиката е понижила активността на едната част на мозъка, която отговаря за навиците и поведението. При хората от първия вариант на гена музиката е намалила активността на префронталната кора, която отговаря за паметта и поведението.

Снимка: HellaWella

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиИсторияЛайфстайлЛеченияАлтернативна медицинаНовиниСнимкиСпортПсихологияБотаникаРецептиОбразование