Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Детските учители често страдат от проблеми на слуха

Детските учители често страдат от проблеми на слуха

Детските учители често страдат от проблеми на слуха - изображение

Седем от десет детски учители, обучаващи деца в предучилищна възраст, страдат от звуково предизвикана умора, един от двама имат затруднения в разбирането на речта и четири от десет стават свръхчувствителни към шума. Това е значително по-висок дял, отколкото сред жените като цяло и в сравнение с други професионални групи, изложени на силни звуци.

Софи Фредриксон от шведската академия „Салгренска“ първоначално била привлечена към изследването на симптоми, свързани с нарушения на слуха като тинитус (шум в ушите) сред акушерките. Техните проблеми били породени от писъците на раждащите жени. В течение на работата си аудиологът в Отдела по трудова медицина и околна среда се насочила и към детските учители.

От анкетираните 4718 жени 71% са изпитвали звукова умора, която не им позволява да слушат радио например след един ден на работа. Съответният дял в контролната група (4122 жени) бил 32%. Почти половината – 46 на сто, имали проблеми с разбирането на реч за разлика от 26 на сто от контролната група. 39% споделят, че поне веднъж седмично изпитват дискомфорт или физическа болка в ушите от ежедневните звуци, които не са непременно силни. Процентът в контролната група е 18.

Учителите в предучилищното обучение са изложени на викове, които често предават важна информация, и на интензивна комуникация, свързана с шум, който е трудно да се избегне. За разлика от индустриалната среда, тук децата трябва да бъдат изслушани, дори ушите да кънтят. Упражняващите тази професия са поставени пред по-висок риск от тези, които работят в други подобни условия. Загубата на слуха и тинитусът са двата най-често срещани симптоми, засягащи учителите в предучилищната степен на обучение.

Решението на проблема е сложно, защото не става въпрос само за това колко са големи групите с деца, но и за осигуряването на възможности за прекарване на открито и много други. Трябва да се обърне внимание на методи за намаляване на силния шум като използване на устройства за защита на слуха, съобразяване с акустиката в помещенията. В голяма стая със солидни стени винаги е шумно, независимо от образователните и стратегическите способности на учителите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: calstatela.edu

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаНовиниПсихологияСоциални грижиОбразованиеИсторияБотаника