Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Дългогодишната консумация на кафе може да влоши симптомите при хора с Алцхаймер

Дългогодишната консумация на кафе може да влоши симптомите при хора с Алцхаймер

Дългогодишната консумация на кафе може да влоши симптомите при хора с Алцхаймер - изображение

Кафето и напитки, съдържащи кофеин, не са подходящи за хора с Алцхаймер. Това твърди проучване, публикувано в сп. Frontiers in Pharmacology, което показва, че дългогодишната консумация на кофеин може да влоши симптомите на болестта.

Докато проблемите с паметта са най-широко известните симптоми на болестта на Алцхаймер, тази форма на деменция също причинява невропсихиатрични признаци, наречени поведенчески и психологични симптоми на деменция (BPSD). Те включват безпокойство, депресия, апатия, параноика, халюцинации, безпокойство или вълнение, което се влошава, когато дневната светлина започва да се скрива.

По-ранни изследвания твърдяха, че кофеинът може да помогне за предотвратяване на деменция поради способността му да блокира аденозиновите рецептори. Въпреки това за хора, които вече имат проявления на болестта на Алцхаймер, приемането на кафе и съдържащи съставката напитки може да не е полезно и дори да предизвика отрицателни ефекти.

Изследователи от Института по неврология в Автономния университет в Барселона и от Каролинска институт в Швеция третирали мишки с вода или с много ниска доза кофеин (0,3 мг/мл) от 6-месечна до 13-месечна възраст. Количеството кофеин, консумирано от гризачите, се равнявало на 3 чаши кафе при хората.

Резултатите показали, че съставката променя поведението на здравите животни и влошава невропсихиатричните симптоми на тези с болестта на Алцхаймер. Влошаването се изразявало в промяна на поведението, свързана с тревожност, емоционалната и когнитивна гъвкавост и неофобия (страх от всичко ново).

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниХранене при...ЛеченияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиИсторияИзследванияАлт. медицинаЛайфстайлПроизводителиБотаникаСпорт