Д-р Тодор Кантарджиев: Можем да хванем хепатит дори от една порция цаца
Освен, че е период на вирусните инфекции, не трябва да забравяме, че лятото е и периодът на хранителните инфекции, водещи сред които са стафилококовата и салмонелата.
"От една цаца, например, поръчана в морско капанче, ако приготвящият тази цаца е с фалшива здравна книжка или без проведено микробиологично изследване, може човек да се зарази и с хепатит, а може също и с дизентерия. Ако яде яйца, мляко и месо, които не са били винаги в хладилник и не са били термично добре обработени, може да хване токсикоинфекция салмонела - те са много тежки, свързани с повръщане, разстройство и повишаване на температурата. Не ви ли направи впечатление, че в последно време всички взривове са от стафилококи. Когато от Здравното министерство ме попитаха защо, аз им отговорих, защото това е първата глава от учебника по микробиология. Започва се със стафилококи", обясни Кантарджиев.
Закуските, които се продават на сергиите, също не са препоръчителна храна през лятото, допълва експертът, като уточнява, че най-голямата част от случаите на неразположение в горещия сезон, се дължат на вирусните инфекции.
Коментари към Д-р Тодор Кантарджиев: Можем да хванем хепатит дори от една порция цаца