Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Един курс химиотерапия не влошава качеството на сперматозоидите при мъже в ранен стадий на рак на тестисите

Един курс химиотерапия не влошава качеството на сперматозоидите при мъже в ранен стадий на рак на тестисите

Един курс химиотерапия не влошава качеството на сперматозоидите при мъже в ранен стадий на рак на тестисите - изображение

Химиотерапия или лъчетерапия няма да имат толкова пагубно въздействие върху сперматозоидите при мъжете с рак на тестисите в ранен стадий. До този извод достигнали изследователи от Каролинска университетска болница в Стокхолм, Швеция. Учените смятат, че подобни пациенти могат безопасно да направят един курс химиотерапия или лъчелечение след операция, без това да има дългосрочен ефект върху броя на сперматозоидите им.

Известно е, че няколко курса химиотерапия или високи дози лъчетерапия при мъже с напреднал рак на тестисите могат да окажат влияние върху концентрацията и количеството на сперматозоидите. Досега специалистите нямаха ясен отговор дали един цикъл ще има подобен ефект при пациенти в първи стадий на болестта.

„Искахме да разгледаме по-подробно дали следоперативното лечение, предписвано за намаляване на риска от рецидив след отстраняване на тумора в тестисите, ще повлияе на броя на сперматозоидите и на дългосрочната им концентрация при пациенти, при които не се разпространява болестта. Важно е да се разбере, тъй като е доказано, че лечението с постоперативна химиотерапия значително намалява риска от рецидив като по този начин намалява и броят на мъжете, които трябва да бъдат лекувани с няколко курса“, казва д-р Кристина Уейбринг.

Ракът на тестисите се среща най-често при младите мъже между 15- и 40-годишна възраст. След диагностицирането обикновено се подхожда към отстраняването на тестиса (орхиектомия), в който се намира тумора.

В проучването на шведските изследователи участвали 182 мъже между 18 и 50 г. с рак на тестисите в първи стадий и с орхиектомия през последните 5 години. След операцията се подложили на лъчетерапия или един курс химиотерапия. Една част от тях били контролирани чрез наблюдение, без да има следоперативно лечение. Мъжете предоставили семенни проби след орхиектомията, но преди по-нататъшното лечение и 6 месеца след това, 1 година, 2 години, 3 и 5 години след това. От 2006 г. нататък лъчетерапията не се прилага като стандартно лечение в Швеция заради риска от причиняване на вторичен рак.

Учените не открили клинично значим дългосрочен вреден ефект нито в общия брой сперматозоиди, нито в концентрацията им независимо от вида на постоперативното лечение. Сред мъжете, които се подложили на лъчетерапия, имало ясно изразено намаление на средния брой и на концентрацията на мъжките полови клетки 6 месеца след лечението, но не и при тези, които преминали през химиотерапия. Това важало за всички групи до 5 години след лечението.

„Не очаквах спермата да се възстанови толкова добре след следоперативното лечение. Не мислех, че ще има голям негативен ефект, но не бях сигурна доколко сперматозоидите ще бъдат засегнати от един курс“, коментира д-р Уейбринг. Разполагайки с резултатите от това изследване, специалистите могат да дадат на пациентите по-адекватна информация за потенциалните странични ефекти от следоперативното лечение. Мъжете с рак на тестисите често са млади хора, които искат да имат потомство в даден момент. В много случаи учените установяват, че болните се страхуват от евентуален риск от безплодие, причинен от химиотерапия. Констатациите на изследователите би трябвало да им осигурят известно успокоение.

Добре известен проблем за мъжете с диагноза рак на тестисите е нарушената способност за производство на сперма. Състоянието, наречено синдром на тестикуларната дисгенезия и характеризиращо се с лошо качество на мъжките полови клетки, може да е свързано с по-висок риск от развитие на рак на тестисите. В допълнение орхиектомията и самият тумор могат да също да повлияят на качеството на спермата. Отстраняването на един тестис не е задължително да окаже влияние на броя и на концентрацията на сперматозоидите.

„Нашите резултати са обещаващи, но са нужни още изследвания“, допълва ръководителят на проучването. То е публикувано в сп. Annals of Oncology.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...НовиниФизиологияЛюбопитноСпортИзследванияЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлАлт. медицинаИсторияВидеоКлинични пътекиБотаникаЗаведения