Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Ежедневният прием на желязо подобрява състоянието на жените в менструация

Ежедневният прием на желязо подобрява състоянието на жените в менструация

Ежедневният прием на желязо подобрява състоянието на жените в менструация - изображение

Екип от изследователи направи проучване за ползите от приемането на добавки желязо по време на менструация. Ниските нива на минерала, особено в този период, могат да окажат силно негативно влияние върху здравето на жените, най-вече при тези, които живеят с минимални доходи.

Учени от Кокрейн (Cochrane), локализирани в Австралия, Канада и Великобритания, анализирали 67 проучвания с общо 8506 участници. Те сравнили резултатите след прием на перорални железни добавки с неупотребата на желязо, като в първия случай добавката се взема дневно най-малко 5 дни в седмицата с или без фолиева киселина и витамин С. Доброволките били на възраст между 12 и 50 г.

Изводите на специалистите са, че има доказателства, че добавките желязо намаляват анемията и дефицита на минерала в организма, повишава се и нивото на хемоглобина в кръвта. По този начин ежедневният прием подобрява физическата активност и намалява симптоматичната умора при жените, които са в цикъл. Изследователите съветват, че трябва да се има предвид, че приемът на желязо може да предизвика болки в стомаха или стомашно-чревни неразположения като запек например.

Желязото е жизненоважен минерал в организма и е от изключителна важност да се консумират адекватни количества от него. Той може да се набавя и от хранителни продукти, като ако те са от животински произход, се абсорбират по-бързо от тялото за разлика от тези с растителен произход.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: livestrong.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСпортХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаСнимкиФизиологияСъставкиЛайфстайлИзследванияЛеченияЕ-тата в хранитеИсторияБотаника