Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Ефективен мехлем при шипове

Ефективен мехлем при шипове

Ефективен мехлем при шипове - изображение

Зимният сезон предполага обострянето на дегенеративните ставни заболявания. Под това понятие обикновено човек отнася т.н. шипове. Те най-често са локализирани в коляното, петите, горните сегменти на гръбначния стълб. Основният симптом е болката. Понякога се появява оток и зачервяване на болното място. Всичко това ограничава двигателната способност. Ограничението е особено силно изразено сутрин, след ставане от сън.

За облекчаване на болката обикновено се използват готови мехлеми. Комбинацията на двата противовъзпалителни компонента антипирин и индометацин с двата болкоуспокояващи - лидокаин и анестезин осигурява много добър лечебен ефект.

Към цитираните субстанции е прибавен ментол, който също е слаб болкоуспокояващ агент. Нанася се на тънък слой с масажни движения на болното място.

Сутрин, след намазване, се лежи 10-15 минути в леглото, мехлемът оказва своето въздействие и при ставане човекът е по-свободен в движенията си.

Приготвеният мехлем се прилага и вечер по описания начин. След прилагане на мехлема ръцете хубаво се измиват, тъй като ментолът силно дразни очите, ако попадне в тях. Ефектът от мехлема се засилва, когато се съчетае с вътрешно прилагане на парацетамол или аспирин.

 

Иван Узунов,
социален клиничен магистър-фармацевт

 

За Framar.bg:

Още по темата:

3.3, 17 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаСпортБотаникаЗаболявания (МКБ)ЛайфстайлСнимкиХранене при...ПсихологияИсторияНовиниФизиологияВидеоКлинични пътекиСпециалистиИзследвания