Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Шиповете - болест, от която не се умира, но се страда

Шиповете - болест, от която не се умира, но се страда

Шиповете - болест, от която не се умира, но се страда - изображение
Шиповете са едно от най-разпространените заболявания - засягат почти всички с напредване на възрастта. Появяват се, когато се възпалят вътрешните обвивки на ставите. От допира с хрущяла те го разрушават и причиняват увреждания, наричани от народа шипове, а от медицината - артроза. Винаги сме смятали тези изменения за старческо заболяване, но то се подмлади, обясни проф. Кузманова. Среща се и сред 40-годишните, а най-младият й пациент е на 29.

Хрущялната тъкан е нежна, тя няма собствено кръвоснабдяване и затова е по-податлива на амортизация. Когато ставите се движат, хрущялът поема от вътреставната течност и така се изхранва.
Освен с възрастта тази тъкан се износва от принудително натоварване на носещите стави - на гръбнака, на таза, коленете, петите.

Учители, зъболекари, хирурзи, магазинери, носачи се оплакват още на млада възраст от шипове. От тях страдат още мозайкаджии, паркетаджии, градинари, които работят на колене, защото при продължителен натиск храненето на хрущяла се затруднява. Среща се при спортисти, дори при играещи йога и художествена гимнастика, защото се разтягат прекалено много, а всяка крайност е вредна, подчерта проф. Кузманова. Пациенти на клиниката по ревматология стават и хора, изкарали 5-6 месеца в гипс.

Причините за появата на шиповете са много, не е за пренебрегване и фамилната обремененост, която деформира пръстите на ръцете.

Ошипяванията по гръбнака, шията и кръста причиняват болки в раменете, изтръпвания на ръцете, световъртеж, чувство за скованост. Когато се появят на петите, това е сигнал за лекарите, че пациентът има урогенитална инфекция - обикновено хламидии. Затова го насочват за консултация при гинеколог, ако е жена, или при уролог, ако е мъж.

При появата на първите шипове хората се оправят с обезболяващи медикаменти , купуват ги сами от аптеките, защото за тях рецепта не е необходима. В ранния стадий добър ефект имат физиотерапията и балнеолечението, носенето на наколенки, лазертерапията. С напредване на болестта правим промивки на ставите с артроскоп и така прочистваме възпалението. При други пациенти симптомите се облекчават, като се правят вътреставни инжекции 2-3 пъти в годината.

Диагнозата се уточнява с изследвания - рентгенови и лабораторни. След като я поставят, лекарите предписват лечение, което стопира по-нататъшните увреждания на хрущяла. Даваме медикаменти, които съдържат основните елементи на хрущялната тъкан, които в САЩ се продават и в магазините за хранителни стоки, изтъкна проф. Кузманова. Има и специални "смазващи" субстанции, които се поставят вътре в ставата инжекционно и заместват вътреставната течност, когато е намалена. Те предпазват от по-сериозни увреждания, обясниха от клиниката. На година се правят по 3-4 курса, но цената на това лечение е висока - една инжекция е от 80 до 200 лв., а се правят между 3 и 5, и то не е предпочитано от много пациенти.

Абсурден е митът, че млякото увеличава риска от шипове, защото това е една от трите благословени храни заедно с виното и меда, заяви проф. Кузманова. Според нея благоприятно въздействат супи, в които са варени хрущяли от пилета и телета.

Според лекарите полезни за страдащите от шипове са и авокадото, соята и целината. Техният положителен ефект бил доказан научно.

проф. Стефка Кузманова, началник на клиниката по ревматология към Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив

За Framar.bg:

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиИсторияСпортНовиниЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаБотаникаЛайфстайлХранене при...СнимкиПсихологияВидеоФизиологияСоциални грижиЗаведенияИнтервютаНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииСпециалистиГеографияАнкетиДиетиЛичностиНаправления в медицината