Ефекти от храненето на растителна основа върху еректилната функция и нивата на тестостерон при мъжа
Според три нови проучвания с участието на уролози от медицинското училище към университета в Маями хранителният режим на растителна основа има благотворен ефект върху здравето на мъжа.
Храненето, при което доминират продукти от растителен произход, е гореща тема на дискусия, защото според много представители на силния пол ограничаването на месото може да се отрази негативно на нивата на тестостерон и сексуалното им здраве.
„Много пациенти ме питат как да задържат ниски нивата на простатноспецифичния антиген (PSA) или да се предпазят от рак на простатата“, споделя д-р Марк Гонзалго, професор и заместник-ръководител на катедрата по урология към училище „Miller“.
Не е необходимо мъжете да изключват месото от менюто си
Все по-често се обсъжда начинът на хранене при мъжете като възможност да подобрят общото си здравословно състояние. Тенденцията за хранене на растителна основа намира все повече привърженици. Все пак е важно да се уточни, че това в никакъв случай не означава изключването на месото от ежедневието, а по-скоро редовна консумация на пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, ядки и зеленолистни, съчетана с намаляване приема на животински протеини.
Ранжит Рамасами, доцент и директор на програмата за репродуктивно здраве и урология към училище „Miller“, със съжаление признава, че продължава да се разпространява погрешното схващане, че ограничената консумация на месо е вредна. Той добавя още: „Традиционно, мъжете смятат, че приемът на много протеини, най-вече животински, е изключително важен за поддържане нивата на тестостерон и съхраняване на добрата еректилна функция.“
Екипът дава своя принос към три проучвания и два научни доклада, представени по време на годишната среща на Американската урологична асоциация през септември 2021 г., според които хранителният режим с преобладаващо растителни храни може да има положителен ефект върху нивото на тестостерон и еректилната функция.
Връзка между храненето на растителна основа и простатноспецифичния антиген (PSA)
Али Музанар е доктор по урология и участва в проучване, фокусирано върху връзката между този вид хранене и нивата на PSA. За целта той и колегите му разчитат на данните от Национална анкета на тема здраве и начин на хранене. Тя обхваща близо 1400 мъже с изследвани нива на простатноспецифичния антиген.
Същност на простатноспецифичния антиген (PSA)
Д-р Музанар пояснява: „PSA е особено чувствителен маркер, който алармира за възможен рак на простатата. Пациентите с високи нива на антигена трябва да се подложат на допълнителна биопсия на простатата, с която да се изключи ракът като възможен сценарий.“
До този момент учените разглеждаха ефекта от консумацията на храни, богати на животински протеини, върху нивата на PSA. Ето защо сега изследователите решават да обърнат внимание на другата алтернатива – хранене с повече растителни продукти.
Проучванията разкриват, че по-агресивната форма на рак на простатата може да е пряко свързана с честия прием на месо.
Има немалко научни доказателства, че храните на животинска основа водят до образуването на повече парникови газове, както и до повишаване риска от фатален край.
В няколко други научни публикации се споменава, че плодовете и зеленчуците могат да предпазят мъжете от рак на простатата.
Д-р Музанар и колегите му анализират нивата на PSA при група мъже, базирайки се на начина им на хранене. Те установяват, че онези от тях, които консумират повече плодове, зеленчуци и други здравословни храни на растителна основа и по-малко месо, са с по-ниска концентрация на антигена в сравнение с останалите, които не се хранят пълноценно, консумират много месо, плодови сокове, обработени житни култури, картофи, захар, подсладени напитки и десерти.
Авторът на изследването д-р Гонзалго казва: „Важното послание, което отправяме към всеки мъж, е, че има доказателства за ползите от хранене на растителна основа*. То може да понижи нивата на PSA и със сигурност може да се превърне в добра отправна точка по пътя към по-здравословен начин на живот.“
Членове на екипа на Гонзалго са Маниш Кучакула, Рубен Браун, Бруно Нахар и други.
Хранене на растителна основа и еректилна функция
Противно на схващането, че високият прием на животински протеини подобрява еректилната функция на мъжа и повишава нивата на тестостерон, учените от училище „Miller“ установяват, че хранене с повече продукти на растителна основа и умерена консумация на животински протеини се отразява положително върху еректилната функция, без да дава никакво отражение върху нивата на тестостерона.
Д-р Блакман-Браун и колегите му изследват почти 2550 мъже, взели участие в Националната анкета за здраве и хранене.
1085 от тях са с различна степен на еректилна дисфункция, а анализът разкрива, че колкото повече растителни продукти консумират те, толкова по-нисък е рискът от нарушения на сексуалната функция. Д-р Блакман-Браун подчертава, че растителните храни единствено ограничават тежестта на дисфункцията, но не подобряват ерекцията. Това може да се постигне с промяна в цялостния начин на живот, а не само в храненето, допълва той.
В проучването участие вземат студентите по медицина Елиаху Креш, Сирпи Накееран, както и Маниш Кучакула и д-р Рамасами.
В трето изследване, публикувано по-рано тази година в урологичното списание „World Journal of Urology“, д-р Рамасами разглежда данни от общо 191 доброволци, свързани със здравословното им състояние и хранителните им навици. Заключението е, че включването на растителни продукти в диетата на мъжа не влияе върху нивата на тестостерон.
Д-р Рамасами споделя, че екипът е на път да докаже как здравословният начин на живот, консумацията на повече храни на растителна основа и по-малко животински протеини се отразяват благотворно не само на сърдечното ни здраве, но и на сексуалното здраве на мъжете.
* Ali Mouzannar, Manish Kuchakulla, Ruben Blachman Braun, Sirpi Nackeeran, Maria Becerra, Bruno Nahar, Sanoj Punnen, Chad Ritch, Dipen Parekh, and Mark Gonzalgo. Impact of plant-based diet on PSA level: data from the National health and nutrition examination survey. American Urology Association. 2021.
- University of Miami Urologists Study How Plant-Based Diets Impact Men's Health: https://www.newswise.com/articles/university-of-miami-urologists-study-how-plant-based-diets-impact-men-s-health
- Impact of plant-based diet on PSA level: data from the National health and nutrition examination survey: https://www.auajournals.org/doi/10.1097/JU.0000000000002109.08
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АКТИВ ЛУУПРИНГ - РЕГУЛИРУЕМ ПРЪСТЕН ПРИ ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ
ВАКУУМ ТЕРАПИЯ ACTIVE ERECTION SYSTEM
Безплатна доставка за България!ВАКУУМ ТЕРАПИЯ MANUAL ERECTION SYSTEM
Безплатна доставка за България!АНАНТРА ФИМЕЙЛ ЗА ЖЕНИ таблетки * 14
НАТУРАЛИКО КОРЕЙСКИ ЖЕНШЕН таблетки * 60
АВЕНТ ШИШЕ НАТУРАЛ PP РОЗОВО 260 мл + БИБЕРОН СЛОУ с 2 дупки /1+ месеца/
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Еректилна дисфункция
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
- Правилен прием на лекарства - преди, по време, след хранене, на празен стомах
- Хранене според кръвната група - кръвна група В
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Билки и добавки срещу еректилна дисфункция
- Хранене през тръба
- Здравословно хранене при диабет
Коментари към Ефекти от храненето на растителна основа върху еректилната функция и нивата на тестостерон при мъжа