Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Жените започват да губят остротата на ума си още през 50-те години

Жените започват да губят остротата на ума си още през 50-те години

Жените започват да губят остротата на ума си още през 50-те години - изображение

Жените започват да губят остротата на ума си още през 50-те години, а не както се смяташе досега – в началото на 60-те.

"Дамите губят 5 процента от своите умствени възможности, свързани с бързината на обработката на информацията и речевата си памет в периода между 50 и 60. Това далеч не се обяснява нито с менопаузата, нито пък със започваща деменция, а е естествен процес на стареенето на мозъка", обясняват изследователите от Университета в Калифорния, които са направили проучването с помощта на 2 хиляди доброволки в период от 10 години след менопаузата им.

По време на изследването е установено, че при жените речевата памет спадала с по 1 процент с всеки 5 изминали години, а в същото време скоростта за обработка на познавателна информация спадала с 1 процент на всеки две години.

Неотдавна изследване на унгарски невролози пък откри, че мъжкият мозък старее значително по-бързо от този на жената, което го прави и по-уязвим към някои заболявания. Най-бързо остаряват частите на мозъка, които отговарят за емоционалните процеси, тоест когато мъжете остаряват, именно това са фрагментите, които се влошават повече, отколкото при жените.

Снимка: Rising Her

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиНовиниПсихологияСнимкиИсторияСпортРецептиХранене при...БотаникаПатологияОрганизацииАлтернативна медицинаМедицински изследванияКлинични пътекиЛеченияСпециалисти