Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Жените по-често даряват бъбрек на съпрузите си, отколкото мъжете

Жените по-често даряват бъбрек на съпрузите си, отколкото мъжете

Жените по-често даряват бъбрек на съпрузите си, отколкото мъжете - изображение

Жените са статистически много по-склонни да дарят бъбрек на партньор, отколкото да получат, твърди изследване. Въз основа на данни от проучване, 36 на сто от представителките на нежния пол предоставят органа си на своя съпруг, когато са клинично съвместими.

За разлика от дамите само 7% от подходящите донори мъже са готови да дадат бъбрека си на своята половинка, съобщават от Международното дружество по нефрология и от Международната федерация на бъбречните фондации. Жените са в състояние да издържат и да живеят по-дълго с хронична бъбречна недостатъчност, докато достигнат до етап за трансплантация, в сравнение с мъжете.

Въпреки че е трудно да се определи конкретна причина за по-големия брой жени, които стават донори, доказателствата сочат, че те са по-мотивирани заради алтруизма и желанието си да помогнат семейството да оцелее“, казва проф. Левин от Канадския медицински университет в Британска Колумбия.

Данните от изследването показват, че около две трети от получилите орган за бъбречна трансплантация са мъже, макар че разликата между половете е по-слабо изразена при дарения от починали мъже и жени. В същото време в световен мащаб 14 на сто от дамите страдат от хронична бъбречна недостатъчност в сравнение с 12 на сто от представителите на силния пол.

Статистиката сочи, че независимо от по-високия процент жени, живеещи с напреднало заболяване, специалистите са на мнение, че системните провали при откриването или контрола на бъбречната недостатъчност при тях ги поставя в по-голям риск от усложнения и прогресия на болестта.

При отбелязването на тазгодишния Световен ден на бъбреците фокусът е върху страдащите от хронична бъбречна недостатъчност, които са бременни или желаят да забременеят. „При жените, които имат успешна трансплантация, плодовитостта може да бъде поне частично възстановена и шансовете за успешно раждане да станат по-високи“, коментира д-р Джорджина Пиколи от италианския университет в Торино. Тя допълва, че все пак усложненията при тези пациентки са по-чести и винаги трябва да се търси медицинска консултация.

Също така е необходима по-висока информираност относно заболяването, навременната му идентификация при бременност, както и проследяване на жените с бъбречна недостатъчност преди и след износването на детето.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: hindustantimes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлСоциални грижиОрганизацииЛеченияНормативни актовеВидеоХранене при...Здравни съветиФизиологияДиетиПатологияИзследванияСнимкиНаучни публикацииАлт. медицинаКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияБотаника