Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Загуба на усещането за вкус може да е една от причините за затлъстяването

Загуба на усещането за вкус може да е една от причините за затлъстяването

Загуба на усещането за вкус може да е една от причините за затлъстяването - изображение

Вредният ефект на затлъстяването върху здравето е проучен, но не се постига реален напредък в борбата с него. Напоследък изследователите проучват причините, поради които намаляването на теглото е толкова трудно за много хора.

Специалистите открили, че значително увеличение на килограмите може да доведе до незначителни промени в тялото, които могат да попречат на хората да отслабнат. Проучване показва, че при затлъстели пациенти може да се наблюдава понижена чувствителност към вкуса. Учените предполагат, че хората могат да бъдат изкушени да търсят храни, които са по-богати на мазнини, сол и захар или да консумират по-големи количества, за да постигнат същото ниво на усещане. Андрю Кауфман, студент четвърта година в лабораторията на Робин Дандо, търси биологичните механизми, които са отговорни за намаленото усещане за вкус.

Кауфман се надява, че изследванията му имат потенциала да идентифицират маркерите, които биха могли да предвидят дали загубата на вкусовите рецептори ще настъпи или е възможно да бъде предотвратена. Това може да се окаже важно за пациенти, които имат вкусови нарушения, например преминали химиотерапия.

Вкусовите рецептори са малки клъстери от клетки, които се намират върху езика. Те помагат на хората да усетят петте вкуса - солено, горчиво, сладко, кисело и умами. За всеки вкус има три различни вида клетки, които са отговорни за конкретното усещане и всеки от тези клетъчни видове се регенерира по различен начин.

Използвайки като модел мишки, Кауфман сравнява гризачи, които ядат храна с високо съдържание на мазнини, с мишки, които се хранят нормално. Животните от първата група са били на тази диета в продължение на 8 седмици и така увеличават от 50 до 70% първоначалното си тегло.

Кауфман оцветява вкусовите папили на мишките, като този метод позволява количествено определяне на специфични видове клетки, маркери за развитие и наличие на мъртви клетки. Установява, че гризачите с повече килограми имат по-малко вкусови папили по езиците си. В допълнение той наблюдава по-бавно регенериране на вкусовите клетки при тези животни, което от своя страна може да е причина за по-малкия им брой. При мишките от контролната група, които не са в състояние да наддават на тегло, не се забелязва намаляване на вкусовите папили.

Кауфман предполага, че тази дисфункция е причинена от увеличаването на килограмите, а не от самата диета с високи нива на мазнини. Ако пълните гризачи започнат да се хранят с постна храна, се наблюдава обратния ефект.

Младият учен се интересува и как затлъстяването се отразява върху гените и генното изразяване. Един от основните проблеми, които причинява то, е възпалението на тъканите, което може да доведе до увреждане на ДНК. Той изследва какви промени в генното изразяване могат да бъдат провокирани от излишната мастна тъкан и дали това води до намаляване броя на вкусовите папили в мишките с повече килограми.

Процесът на извличане на матричната РНК от тъканта на езика включва инжектирането й с ензими и отлепване на епитела от езика. След това Кауфман събира индивидуални вкусови папили с пипета, процес, който му отнема месеци, докато го овладее. Така той може да види кои гени са изразени и по кое време.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: research.cornell.edu
Снимка: thetimes.co.uk

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиФизиологияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлЕ-тата в хранитеХранене при...ТестовеДиетиВидеоПсихологияИнтервютаЛеченияСнимкиЗаболявания (МКБ)ОрганизацииСпортАлт. медицинаИзследванияЗдравни проблемиБотаникаЗаведения