Сушените плодове - вкусни и здравословни
'' Когато водата се извлича от плода, всички останали субстанции се концентрират в него''- обяснява д-р Бернард Триервайлер от Немския изследователски институт по обществено хранене и хранителни средства Карлсруе. Затова и изсушеният плод е толкова сладък. Витамините, минералите, баластните вещества и вторичните растителни субстанции остават с почти непроменено съдържание, ако плодовете са правилно изсушени. Така например изсушеният плод съдържа достатъчно калий, за да понижи кръвното налягане и по възможност да предпази от диабет. За пациенти, които приемат калий-задържащи диуретици, разбира се, изборът не е от най-подходящите.
Някои производители обработват сушените плодове със сяра, за да ги предпазят от гъбички и бактерии, но също и за да съхранят цвета им. ''Хората, страдащи от астма и алергии, могат да реагират чувствително на тази съставка. За тях е по-добре да потърсят специалните, необработвани със сяра продукти'' - съветва проф. Михаел Хойслер, учен-диетолог от Висшето училище по напреднали технологии в Хамбург.
КАЙСИИ
Високото съдържание на витамин А и бета-каротин превръщат жълто-оранжевите плодове в един от най-добрите източници за предпазващите клетките субстанции. В ценните плодове се крият също богати залежи на калций и баластни вещества. На пазара сушените кайсии най-често се предлагат като меки плодове. За целта след изсушаването си те биват допълнително обработени с пара, при което отново поемат известно количество вода. Тази технология повишава вкусовите им качества, като ги прави меки, нежни и приятни на вкус.
ФУРМИ
По време на дългия път през пустинята керваните винаги разполагат със сушени фурми, тъй като плодовете доставят в концентрирана форма важни хранителни субстанции. Те съдържат 60 до 70 % фруктова захар, при това са изключително богати на витамини, минерали и баластни вещества. Номадите ценят ''хляба на пустинята'' и като отлично средство за сън. ''Изяж преди сън пет сладки фурми. Те ще ти подарят бързо заспиване и отморяващ сън'' - гласи стара арабска поговорка. Днес учените са открили, че на аминокиселината триптофан се дължи успокояващото действие на фурмите. '' В човешкото тяло тя се преобразува в серотонин'' - обяснява Триервайлер. ''Хормонът на щастието'' повдига също настроението, което особено се цени през тъмните месеци на годината.
СЛИВИ
Поради голямото си съдържание на баластни вещества сбръчканите тъмни плодове са едно от предпочитаните домашни средства при запек. Но полезните им качества далеч не се изчерпват с мекия слабителен ефект. Освен високото съдържание на калий, магнезий и желязо, те са богати на антоциан - синьо-виолетов растителен пигмент, който има предпазващо клетките действие. Сушените сливи са вкусни не само в натурален вид или като добавка към сутрешните мюсли, те са подходящи също за готвене, например в сосове за печено месо, пълнежи, сладкиши и десерти.
ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ
Киселите червени боровинки най-често се предлагат на пазара подсладени, тъй като съдържат относително малко естествена захар. Предпазващото им пикочния мехур действие се запазва дори в изсушен вид - те могат успешно да намалят риска от пикочни инфекции. Съдържащите се в тях субстанции подкисляват урината и не позволяват на коли-бактериите да се заселят по стените на пикочния мехур.
ЯБЪЛКИ
Предлагат се под формата на изсушени кръгчета. За целта ябълките се почистват и нарязват на тънки кръгове. Избирайте по възможност необелени ябълки. ''Тогава ще получите също ценни полифеноли, които се съдържат в и под плодовата обвивка'' - казва Триервайлер. Тези активни растителни вещества могат между другото да предпазят от инфекции. Ако е добре изсушена, ябълката до голяма степен запазва високото си съдържание на витамин С. Стойностите му възлизат средно на 12 мг в 100 г.
СМОКИНИ
Обичаният средиземноморски плод е богат източник на витамини от групата В, особено на витамин В1, който играе важна роля за нервната система. Освен това екзотичният плод съдържа цинк, калий и калций. Пет изсушени смокини доставят на организма толкова от важното за костите вещество, колкото една чаша мляко. Тъй като смокините са богати и на баластни вещества, те стимулират храносмилането. Сушените плодове са вкусна похапка през цялата година, но са особено популярни по време на коледните празници, когато влизат в състава на коледни сладкиши, бисквити и кексове. Често пъти сушените смокини са обвити от тънък белезникав слой - това не е мухал, а отделяща се на повърхността захар.
СТАФИДИ
Сушеното грозде се среща в три варианта - като кафяви стафиди, по-големи жълти султаниди и малки тъмни коринти. Те се правят от различни сортове грозде, които се отглеждат специално за сушене. Сладките плодове доставят бърза енергия, тъй като гроздовата захар бързо преминава в кръвта. Поради тази причина стафидите се включват в много зърнени миксове, мюсли и десертни блокчета. Изследванията показват, че независимо от тяхната сладост, малките сушени плодчета не увреждат зъбите. Даже напротив - те съдържат субстанции, които задържат растежа на вредните микроби в устата.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ШИПКА ПЛОДОВЕ СУШЕНИ 200 г СТЕЛ АРГО
ВИШНА - ИЗСУШЕН ПЛОД 100 г ЗДРАВНИЦА
ЗОЯ БИО ГОДЖИ БЕРИ 200 г
ЗОЯ БИО ГОДЖИ БЕРИ 100 г
ГЛОГ ПЛОД 100 г ЕКО ХЕРБ
ВИНОЦЕТИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ ОТ СМОКИНЯ 250 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- И билките имат странични ефекти
- Методи за лечение на анорексия
- Млечно смути със замразени плодове
- Вкусова сетивна система
- Десерт с чиа и прясно мляко
- Как да опазим здравето на децата през зимата
- ДКЦ 21 - София ЕООД, гр. София
- Кактус
- Сухарите вредят на здравето?
- Как цели плодове се побират в бутилка?
Коментари към Сушените плодове - вкусни и здравословни