Нов вид шоколад създадоха учените - вкусен и здравословен
Всички обичат шоколад, но за съжаление всички знаем, че много шоколади са с високо съдържание на мазнини. Именно мазнината обаче придава на шоколада вкуса, който хората толкова много харесват - копринено гладка текстура и начина, по който се топи в устата.
"Ние открихме начин да запазим всички тези характеристики на шоколада, но с плодов сок вместо мазнина. Изследването ни е само отправна точка към създаването на здравословен шоколад, установихме химията зад тази нова технология, но сега се надяваме хранителната индустрия да използва метода ни, за да създаде вкусни шоколади с ниско съдържание на мазнини", заяви д-р Стивън Бон от факултета по химия на университета Уоруик.
Изследователите намалили голяма част от мазнините в кокосовото масло и млякото, които отиват в шоколада, като ги заменили с малки капчици сок с размери под 30 микрона в диаметър. Те влели портокалов сок и сок от червени боровинки в млякото, черния и белия шоколад, използвайки т. нар. емулсия Пикеринг. Крайният продукт ще има плодов вкус, признават учените. Но има вариант да се използва вода и малко количество витамин С вместо сок за запазване на шоколадовия вкус. Учените планират да разрешат на хранителната индустрия да използва техниката за създаване на здравословен шоколад.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- СПЕЦИФИЧНИЯТ ВКУС В УСТАТА МОЖЕ ДА Е ПРИЗНАК НА СКРИТО ЗАБОЛЯВАНЕ
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Лечение при панкреатит
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- И билките имат странични ефекти
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Лечение на анална фисура
- Методи за лечение на анорексия
- Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
Коментари към Нов вид шоколад създадоха учените - вкусен и здравословен