Нов вид шоколад създадоха учените - вкусен и здравословен

Всички обичат шоколад, но за съжаление всички знаем, че много шоколади са с високо съдържание на мазнини. Именно мазнината обаче придава на шоколада вкуса, който хората толкова много харесват - копринено гладка текстура и начина, по който се топи в устата.
"Ние открихме начин да запазим всички тези характеристики на шоколада, но с плодов сок вместо мазнина. Изследването ни е само отправна точка към създаването на здравословен шоколад, установихме химията зад тази нова технология, но сега се надяваме хранителната индустрия да използва метода ни, за да създаде вкусни шоколади с ниско съдържание на мазнини", заяви д-р Стивън Бон от факултета по химия на университета Уоруик.
Изследователите намалили голяма част от мазнините в кокосовото масло и млякото, които отиват в шоколада, като ги заменили с малки капчици сок с размери под 30 микрона в диаметър. Те влели портокалов сок и сок от червени боровинки в млякото, черния и белия шоколад, използвайки т. нар. емулсия Пикеринг. Крайният продукт ще има плодов вкус, признават учените. Но има вариант да се използва вода и малко количество витамин С вместо сок за запазване на шоколадовия вкус. Учените планират да разрешат на хранителната индустрия да използва техниката за създаване на здравословен шоколад.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАКАОВО БЛОКЧЕ КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Лечение при панкреатит
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Пет шепи - вълшебната диета на Виктория Бекъм
- Диетично хранене след вирусен хепатит
- Лечение на анална фисура
- Тамарило
- Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
Коментари към Нов вид шоколад създадоха учените - вкусен и здравословен