Учени доказаха, че шоколадът намалява риска от инсулт
Шоколадът намалява риска от инсулт, твърдят учени от университета в Глазгоу.
Те стигнали до този извод, като измерили скоростта на кръвта, която тече през най-голямата артерия в мозъка, докато участниците в изследването хапвали шоколад в легнало положение. Така открили, че шоколадът въздейства върху нивата на въглероден диоксид, подобрява притока на кръв, което на свой ред оказва влияние върху мозъчните клетки.
"Успяхме да докажем, че рискът от инсулт може да се предотврати чрез шоколада. Разбира се, шоколадът съдържа и голямо количество захар и мазнини, довеждащи до затлъстяване, което пък е рисков фактор за инсулт", отбелязват учените.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Ангхарад Денис: Знаех, че може да получа инсулт, но не очаквах да се случи на 31 години
- Удроу Уилсън и скритите факти за инсултите му
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Инсулт
- И билките имат странични ефекти
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Методи за лечение на анорексия
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Първа помощ при инсулт
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
Коментари към Учени доказаха, че шоколадът намалява риска от инсулт