Шоколадът може да ни предпази от инсулт
Изследването е направено сред повече от 37 хил. шведски мъже, показва, че при онези, които ядат най-много шоколад, шансът да получат инсулт е много по-малък.
Резултатите следват пътя на други проучвания, според които яденето на шоколад може да подобри здравето на сърцето.Въпреки това учените предупреждават, че това не е извинение за преяждане с шоколад.
За целта на изследването всеки от участниците бил разпитан за хранителните му навици, като в рамките на десетилетие било проследено и здравето на въпросните хора. Резултатите показали, че онези, които ядат най-много шоколад, е със 17% по-малко вероятно да получат мозъчен удар.
Според професор Сузана Ларшон от Швеция, положителният ефект от консумацията на шоколада може да бъде свързан с флавоноидите, които той съдържа. Те защитават срещу сърдечно-съдови заболявания, като понижават холестерола и намаляват кръвното налягане.
За Framar.bg: Вестник "Марица", регион Пловдив
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Инсулт
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Екстремните температури са свързани с над половин милион смъртни случая от инсулт годишно
- Първа помощ при инсулт
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Удроу Уилсън и скритите факти за инсултите му
- Медицински център "Европейска здравна грижа", гр. Стара Загора
- Астаксантин: мощен природен антиоксидант
- Полезни свойства на хром
Коментари към Шоколадът може да ни предпази от инсулт