Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве ИНСУЛТЪТ СЕ ЛЕКУВА В РАНЕН СТАДИЙ

ИНСУЛТЪТ СЕ ЛЕКУВА В РАНЕН СТАДИЙ

ИНСУЛТЪТ СЕ ЛЕКУВА В РАНЕН СТАДИЙ - изображение

Инсултът представлява нарушение на мозъчното кръвообращение, което може да има различни причини. Най-разпространената е церебралната тромбоза - запушчане с кръвен съсирек (тромб) на артерия, снабдяваща с кръв главния мозък. Тогава част от организма, контролирана и управлявана от тях, не е в състояние да функционира и се нарушава нормалният ритъм на живот на болния. Най-уязвими са чувствителните и нервни хора, които могат да бъдат засегнати от инсулт дори и на 30-35 годишна възраст.
Предвестник на сериозното заболяване е т.нар. микроинсулт, който се проявява с краткотрайно главозамайване , неясно и безпричинно чувство на обърканост, леко затруднение в движението на ръката, довело до промени в почерка, внезапно затруднение в говора. Тревожните признаци за наличието на микроинсулт са следните: изтръпване на лице, довен или горен ркайник, загуба на равновесие или внезапно временно влошаване на зрението.
В най-ранния си стадий инсултът е лечимо заболяване въпреки необратимите поражения, нанесени в главния мозък. Компетентната намеса на екип от специалисти може да отстрани в голяма степен получените увреждания. Постигат се много добри резултати и в значителна степен пациентът възобновява пълноценият си начин на живот, ако самият той, както и неговите близки, активно участват в терапията. Най-важното е лечението да започне още през първите 24 часа след тежкия инсулт. Погрешно е схващането, че трябва да измине период на пасивно повечение, след което да започнат възстановителните процедури. Целта е да се получи преразпределение на функциите на клетките в мозъка - здравите участъци да поемат функциите на загиналите клетки. Всяко забавяне затруднява възстановяването на болния и може да доведе до по-тежки усложнения.
 

За Framar.bg: в-к Уикенд

Още по темата:

3.3, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноАлтернативна медицинаНовиниКлинични пътекиЗдравни съветиМедицински изследванияЛеченияИсторияСнимкиТестовеЗдравни проблемиЛайфстайлЗаведенияБотаникаПсихологияФизиологияПатологияОрганизацииНормативни актовеИнтервютаСоциални грижиСпециалистиСпортДиетиГеографияАнкетиЛичностиНаправления в медицината