Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Учени изследват въздействието на гинко билоба при инсулт

Учени изследват въздействието на гинко билоба при инсулт

Учени изследват въздействието на гинко билоба при инсулт - изображение

Популярната билка гинко билоба може да помогне на мозъка да се възстанови след инсулт, твърдят китайски учени. Те провели клинично изследване сред 330 пациенти, които приемали добавката повече от 6 месеца. Накрая те показали подобрени когнитивни умения на специални тестове.

В проучването, проведено в Медицинското училище към Университета в Нанкин, са участвали пациенти от 5 китайски болници. Всички доброволци се включили една седмица, след като получили исхемичен инсулт. Средната им възраст била 64 години. Близо половината от хората приели по 450 мг дневно от билката в допълнение със 100 мг аспирин, а останалите само аспирин.

При инсулт кръвта, оросяваща жизненоважни части на мозъка, се прекъсва и това води до нарушена памет и до намаляване на организационните и логически умения на пострадалите. Затова учените искали да проверят дали комбинирането на гинко билоба с аспирин може да помогне да се ограничи или спре когнитивния спад.

При предишни изследвания, проведени при животни, експертите забелязали, че билката предпазва нервните клетки от умиране в случаи на съсиреци в мозъка като увеличава кръвния поток в церебралните артерии.

Всички участници направили невропсихологичен тест в началото на изследването, а след това 12, 30, 90 и 180 дни по-късно. Резултатите показали, че пациентите, които взимали едновременно гинко билоба и аспирин, показали по-добри когнитивни умения, включително памет и разсъждения в сравнение с хората, които не са приемали тази комбинация. 12 и 30 дни след началото на изследването специалистите установили подобрение в речта и мускулната сила.

Някои експерти отправят критики към проведеното изследване и са на мнение, че няма сигурно доказателство за ползата от гинко билоба при пациенти с исхемичен инсулт. Самите автори на проучването са съгласни, че са необходими по-задълбочени и сериозни изследвания.

Участниците в експеримента били под наблюдение близо две години след това. При 16 души от приелите комбинирано гинко билоба и аспирин и при 20 души от приелите само аспирин са открити допълнителни проблеми, включващи повтарящи се инсулти и аневризма.

Необходими са по-дългосрочни проучвания, насочени към тежките поражения при инсулт, за да бъдат направени окончателни заключения.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: balconygardenweb.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниСнимкиТестовеХранене при...ЛюбопитноВидеоЗдравни проблемиАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиЛайфстайлЛеченияЗаведенияБотаникаИзследванияИнтервюта