ШОКОЛАДЪТ И НАШЕТО ЗДРАВЕ
Какво е общото между чаша вино, порция броколи, чаша чай, връзка зелен лук и парче шоколад? Всички тези продукти съдържат химични молекули, наречени растителни полифеноли. Тези молекули ни интересуват, защото научните изследвания показват, че защитават съдовата ни система и дори ни предпазват от някои видове рак. Какаото, съдържащо се в шоколада е изключително богато на полифеноли.Те достигат до 20%, но тяхното количество се влияе от процесите на преработка на какаовите зърна - сушене, ферментация, изпичане. В чаша шоколад например има повече и по-лесно усвоими от тези ценни молекули, отколкото в чаша чай или вино.
Знайте обаче, че нещата са съвсем различни, ако шоколадът съдържа мляко. Изследванията доказват, че колкото повече е млякото в шоколада, толкова по-малко са усвоените от организма полифеноли.
Шоколад на воля?
Полифенолите в зърната на какаото, наричана флавоиди, са много активни антиоксиданти. Значи ли това, че можем да ядем черен шоколад на воля? Не, разбира се. Ако се тъпчете цял ден с шоколад, неблагоприятният ефект от захарта и мазнините, ще заличат изцяло постигнатото от флавоидите. Шоколадът не е магическо лекарство. Умерената му и редовна консумация са за предпочитане от еднократното преяждане. Полифенолите се усвояват бързо, но и бързо изчезват. Шест часа след консумацията, те вече не са в кръвообръщението. Затова доброто правило гласи:''Две кафени лъжички черен шоколад на ден''.
Според последните изследвания, представени на годишната конференция на Американската асоциация, няколко парченца шоколад на ден имат същия ефект като аспирина върху съсирването на кръвта и по този начин значително намаляват риска от запушване на кръвоносен съд. Но при повишен холестерол, тр бва да избягвате шоколада, защото независимо от всичко, той съдържа наситени мазнини.
Шоколад и... на страст!
Шоколадът е от най-енергийните храни - 550 kcal на 100 гр е повече, отколкото в една телешка пържола. И това е така, защото в него едновременно има захар и мазнини. Той съдържа и около 800 други съставки, между които калий, протеини, магнезий, витамини . Не случайно по време на войната в Персийския залив американската армия редовно била зареждана с шоколад, както и по време на Втората световна воина. Шоколадът е богат на мазнини и има висока хранителна стойност. Той поддържа концентрацията, заради съдържанието на кофеин.
Конкурира ли шоколадът кафето?
Какаото съдържа и психоактивни вещества, които ободряват. Става дума за теобромина, придаващ горчивия вкус на какаото и фенилетиламина, наричан още ''субстанция на любовта''. Освен това шоколадът стимулира и производството на серотонин, всепризнат антидепресант. Но всичко зависи от консумираното количество. За да усетим ободряващия ефект на чаша кафе трябва да изядем цял един шоколад. При това положение ободряващата мощ на шоколада е доста спорна, но пък насладата, която доставя е безспорна.
Много калории
Високата калоричност на шоколада не е ли опасна за нашата талия? И не рискуват ли шоколадовите лакомници да се разболеят от диабет?
Говорим ли за калориии, говорим за килограми. Това е и вярно, и невярно. Още веднъж - всичко зависи от количеството. Ако изядете само две квадратчета шоколад това са около 70 kcal и талията ви не е застрашена. А лайт шоколадите? За тях трябва да знаете, че са максимум 15% по-ниско калорични, затова не се лишавайте от предпочитаната марка шоколад, но''олекотете'' количеството. Трябва да знаете и още нещо - колкото шоколадът е по-светъл, толкова повече е какаовото масло в него, но за сметка на това черният шоколад съдържа повече захар. В крайна сметка черен, бял или млечен шоколадът си е все калоричен.
Въпреки, че е богат на бързоразтворими захари, шоколадът не предизвиква диабет. Гликемичният му индекс (този индекс измерва доколко даден продукт може да повиши кръвната захар) е относително нисък под 50.
Добър за настроението?
В моменти на депресия или умора малко шоколад винаги помага. Богат на магнезий, той има доказано антистресово и релаксиращо въздействие. Серотонинът, който съдържа, пък бори успешно депресията. Освен това е известен афродизиак.
Между удоволствието и зависимостта
Шоколадът стимулира отделянето на ендорфини - невротрансмитери, познати повече като ''хормони на щастието''. Това обяснява и факта, че някои заклети консуматори на шоколад считат, че не могат да се лишат от него. Това не е зависимост. Няма научно изследване, доказващо, че шоколадът пристрастява.
Залисани в изброяване достойнствата на шоколада, не трябва да забравяме, че понякога той може да бъде противопоказен за хора с бъбречни проблеми, заради оксаловата киселина. Знайте обаче, че на нея са богати и такива храни като чай и спанак.
Шоколадова козметика
За да се възползваме от всичките шоколадови екстри, без да напълнеем и грам, можем да разчитаме на нежните шоколадови грижи, предлагани вече в много козметични студия: пилинг, масаж или маска. Освен ободрени, след шоколадовата козметика, ще се сдобиете с неверотно мека и нежна кожа, деликатно ухаеща на какао.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВОДАТА ЖИВОТ И ЗДРАВЕ - ИВАН НЕУМИВАКИН
ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ МАЛИНИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
БАМБУСТИК БАЛСАМ ЗА УСТНИ - ШОКОЛАД 5 мл
ФАРМОНА СУИТ СИКРЕТ МАСЛЕНО - ЗАХАРЕН ПИЛИНГ ЗА ТЯЛО С АРОМАТ НА ШОКОЛАД 200 мл
МЛЕКОВИТА ПРОТЕИНОВ ШЕЙК ШОКОЛАД 350 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Ползите от използването на фитнес топки вместо столове
- Какви са ползите от консумацията на млечен шоколад
- Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
- Домашни шоколадови пуканки
- Как да "храним" слезката (далака)
- Магданозът - бомба от витамини и минерали за добро здраве
Коментари към ШОКОЛАДЪТ И НАШЕТО ЗДРАВЕ