Сушена кайсия и лъжичка мед - елексир през студената зима

Студът накара и диетолозите да променят вижданията си за добра форма. Яжте сладко в студа, съветват експертът в областта Олег Спасов. По думите му при умствена работа и в студено време е препоръчително да се хапва нещо сладичко за повече енергия.
"За да запазим добра форма обаче и за да ни е топло на душата и тялото, сушените плодове са истинско спасение - те съдържат повече захари, но са и много полезни", обяснява Спасов. Доказано е, че те запазват близо 70% от веществата на пресните плодове. Сушената кайсия пък има много повече свойства от прясната. За тонус същата работа върши и лъжичка мед сутрин на гладно.
Всичко си има и научно обяснение. Глюкозата е водноразтворим монозахарид, основно гориво за всички тъкани в човешкия организъм. Намира се в кръвта и е източник за синтез на по-голяма част от резервните мазнини. От нея произхожда глюкуроновата киселина, която отстранява отровите от черния дроб. Глюкозата осигурява и много енергия на работещите мускули. Ако ядем повече сладко обаче, това ще доведе до нарушения в минералния и витаминозния баланс на организма. Като всяка нещо, взето в прекомерни количества, става вредно и води до здравословни нарушения.
Освен сушени плодове, специалистите препоръчват през зимата консумацията на фрешове всеки ден. Без страх от напълняване, може да изстискаме кисели ябълки, грейпфрути, портокали, лимони, мандарини. Сушените кайсии и дюлите, които издържат цяла зима, също са доста полезни.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Манука
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Природни начини за борба със зимната депресия
- Премахнете пърхота с маска от мед и яйце
- Защо е хубаво да пием медена вода всяка сутрин и как да я приготвим
- Починете си от диетите през зимата
- Овесени бисквитки с мед и кокос
- Стоплете тялото си през зимата с 5 вида храни
- Облекчете кожните изгаряния с мед и етерично масло от лавандула
Коментари към Сушена кайсия и лъжичка мед - елексир през студената зима