Замърсителите в храната ускоряват процеса на клетъчното стареене
Изследователи от Университета на Навара и Центъра за биомедицински изследвания по физиопатология на затлъстяването и храненето (CIBEROBN), Испания, установяват, че високата експозиция на устойчиви органични замърсители (УОЗ) чрез храната може да ускори стареенето на клетките. Констатациите от проучването са публикувани в списанието Nutrients.
Устойчиви органични замърсители
Замърсителите по дефиниция са вредни, но не всички оказват еднакво влияние върху човешкия организъм. От множеството синтетични химически съединения, които замърсяват околната среда, тези, които предизвикват най-силна тревога, са устойчивите органични замърсители.
УОЗ са токсични съединения, присъстващи в почвата, растенията, водата и храната. Както подсказва терминът, устойчивостта на разграждане на тези вещества допринася за тяхното продължително оставане в околната среда. Става въпрос за лесно дифузиращи съединения, които се натрупват в мастната тъкан на живите вещества и които са в състояние да увредят човешкото здраве и екосистемата като цяло. Накратко, те отговарят на всички изисквания по отношение на това да създават сериозни глобални проблеми.
Към списъка с проблеми може да се добави, че поради свободната си циркулация по земното кълбо през атмосферата, устойчивите органични замърсители не остават там, където са били изхвърлени. Точно обратното – те се разпространяват навсякъде.
>>> Възрастните, изложени на замърсен въздух, са по-склонни да имат множество хронични заболявания
Проучването
Настоящото проучване включва 886 доброволци на възраст над 55 години. Тъй като има много различни видове замърсители, учените от Университета на Навара се съсредоточават върху изучаването на полихлорирани бифенили (УОЗ) и диоксини (токсични химични съединения) и по-специално тяхното присъствие в месото и млечните продукти, както и в рибата и черупчестите. Тъй като някои устойчиви органични замърсители и диоксини имат подобни механизми, обичайно е те да се разглеждат заедно в контекста на общественото здраве.
Повече от 90% от излагането на хора на диоксини става чрез храна, особено месо, млечни продукти, риба и морски деликатеси. УОЗ е обичайно да се открият млякото и неговите производни, но също и в животински органи като мозък и черен дроб.
По време на проучването изследователите установяват, че наблюдаваните замърсители в храните водят до скъсяване на теломерите. Тези некодиращи ДНК участъци се намират в краищата на хромозомите и тяхната дължина, освен че отразява продължителността на живота, показва цялостното здравословно състояние. Те също така разкриват риска от развитие на хронични заболявания.
Въпреки че според учените са необходими повече надлъжни проучвания, за да се потвърди това откритие, изследването подчертава влиянието на начина на живот и по-специално на диетата върху целостта на генетичния материал.
Негативно въздействие на устойчивите органични замърсители върху здравето
Излагането на устойчиви органични замърсители чрез храната е свързано с рискови фактори за сърдечносъдови заболявания при хората. В рамките на групата от хора, анализирани в проекта SUN на Университета на Навара, няколко проучвания показват, че натрупването на УОЗ в организма чрез храната е свързано с по-висок риск от развитие на хипертония и затлъстяване.
По същия начин други проучвания показват връзка между излагането на устойчиви органични замърсители чрез храната и риска от коронарна атеросклероза, сърдечна недостатъчност, диабет тип 2 и смърт от сърдечносъдови заболявания.
*Alonso-Pedrero Lucia et al. Dietary Exposure to Polychlorinated Biphenyls and Dioxins and Its Relationship to Telomere Length in Subjects Older Than 55 Years from the SUN Project. Nutrients. 2022.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПРОФЕСИОНАЛНА УНИВЕРСАЛНА КЪРПА 40 см. / 40 см.
НУТРИУАЙТ ЧЕРНА ПИЛИНГ МАСКА ЗА ЛИЦЕ 50 мл.
БИОФИЧИНА ТОСКАНА ПОЧИСТВАЩ ТВЪРД ДЕТЕРГЕНТ С ДОМАТИ 50 г
БИЛКА АКВА НЕЙЧЪР МИЦЕЛАРНА ПОЧИСТВАЩА ПЯНА ЗА ЛИЦЕ С НАТУРАЛНА ВОДА ОТ КРАСТАВИЦА 140 мл
БИФАС СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ SORBET ANTI - POLLUTION 50 мл
БИОНИКЕ DEFENCE HAIR ШАМПОАН ЗА КОСА ПРОТИВ СУХ ПЪРХОТ 200 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Хранене през тръба
- Секреция на стомашен сок
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Избягване на киселинни храни
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
Коментари към Замърсителите в храната ускоряват процеса на клетъчното стареене